Rødts gruppeleder i bystyret, Eivor Evenrud, forklarte hvorfor partiet støttet Frps mistillitsforslag mot Lan Marie Berg (MDG) i bystyret.

Full ordkrig mellom Rødt og MDG i Oslo: - En usannhet blir ikke sann av å gjentas

Beskyldninger om usannheter, skade på feminisme og antirasisme hagler mellom MDG og Rødt i Oslo etter mistillitssaken mot Lan Marie Berg (MDG). Samtidig er et nytt rødgrønt byråd avhengig av at begge partier samarbeider.

Publisert

Mistillit mot Lan Marie Berg føyer seg inn i et mønster fra Rødt, skrev Oslo MDGs leder Sigrid Z. Heiberg i Klassekampen. Hun trekker også Rødts forståelse av både feminisme og antirasisme i tvil i det samme innlegget.

Dermed er krangelen mellom de to partiene i full gang. Midt under Oslos byrådskrise der ordfører Marianne Borgen (SV) jobber med å få stablet på beina et styringsdyktig alternativ.

— Vært krystallklare i hetsen mot Lan Marie Berg

Under tittelen "Hold dere til fakta, MDG!" går Oslo Rødt på sin nettside og i Klassekampen hardt ut mot Heiberg og mener hun skader både kvinnekamp og antirasisme med sitt innlegg.

— Rødt, med Eivor Evenrud i spissen, har vært krystallklare mot hetsen og hatet som Lan Marie Berg har vært utsatt for, skriver Rødt.

— Samtidig mener vi at det ikke styrker kvinnekampen å anklage andre feminister for å ha patriarkalske fordommer når vi stiller maktpolitikere til ansvar. Politikk må aldri reduseres til å handle om personene som utøver den, skriver fylkespartiet.

Bakgrunnen for Rødt-reaksjonen er at Heiberg skriver at "MDG er et feministisk og antirasistisk parti som legger en strukturell analyse til grunn".

For Rødt tolkes det som et opplagt angrep på partiets kjerneverdier om nettopp antirasisme og feminisme.

Enorm medieoppbud da Lan Marie Berg (MDG) fikk bystyreflertallet mot seg og byrådet valgte å gå av sist onsdag.

— For oss er det åpenbart at det er mulig å bidra til å forsterke diskriminerende strukturer i samfunnet, også når man selv oppfatter seg som en progressiv person. For eksempel hvis man bidrar til at en ung, kvinnelig politiker med minoritetsbakgrunn måles til en helt annen standard enn en eldre hvit mannlig politiker, skriver Oslo MDG-leder Sigrid Z. Heiberg i Klassekampen.

— Avleder ved å sverte Rødt

Leder i Oslo MDG, Sigrid Z. Heiberg.

— Slike doble standarder må avsløres og bekjempes. Det handler ikke om å «spille offerkortet», men å påpeke åpenbare skjevheter i det offentlige ordskiftet som Rødt burde være bevisste på, fortsetter MDG-lederen i Oslo.

På sin nettside rykker Rødt ut og avviser at partiet har "doble standarder". Og beskylder Heiberg for å fare med usannheter.

— MDGs Sigrid Heiberg forsøker å avlede diskusjonen om mistillitsforslaget mot Lan Marie Berg ved å sverte Rødt. Men en usannhet blir ikke sann av at den gjentas mange ganger, skriver Oslo Rødt.

— Vi stemte ikke for mistillit fordi vi har doble standarder, men fordi vi måler byråder etter samme standard: Ville vi felt en byråd fra Frp eller Venstre for de samme feilene som er gjort i denne saken? Svaret var et klokkeklart ja. Vi hadde sviktet vår rolle som folkevalgte og som feminister ved å stille lavere krav til Berg enn vi ville gjort til en annen, skriver Rødt.

Slår Rødt i hartkorn med ytre høyre fløy

Samtidig som Rødt og MDG har havnet i en hissig ordkrig tror ordfører Marianne Borgen at Oslo får et nytt byråd rett over helgen. Høyres gruppeleder i bystyret, Anne Haabeth Rygg, har bedt om mer tid til å sondere grunnlaget for et borgerlig byråd, men har selv gitt uttrykk for at det er lite sannsynlig.

Dersom det skal dannes et nytt rødgrønt byråd bestående av Ap, SV og MDG er de tre partiene trolig helt avhengig av Rødt for å ha flertall bak seg i bystyret.

Mens arbeidet med å stable på beina et nytt byråd pågår påpeker Sigrid Z. Heiberg at Rødt stemme for mistillit mot Lan Marie Berg sist onsdag ikke er første gang partiet ville felle den profilerte MDG-politikeren.

— Når Rødt nå for tredje gang retter kanonen mot Lan Marie Nguyen Berg, er det altså ikke et brudd på deres holdning til MDGs fremste byråd, men en del av en kontinuitet, der de ikke bare har diltet etter urimelig kritikk fra ytterste høyre fløy i bystyret, men også stilt seg i spissen for det, skriver Heiberg.

— Rødgrønt samarbeid har vært viktig

MDG-lederen i Oslo sikter til at Rødt også ville felle Berg etter søppelskandalen med Veireno i 2017. Og mener onsdagens mistillitssak beviser et mønster hos Rødt i bystyret.

— Dette er synd, fordi det rødgrønne samarbeidet har vært viktig for Oslo. Etter atten år med borgerlig styre har Arbeiderpartiet, MDG og SV i samarbeid med Rødt sørget for at Oslo har blitt en bedre og mindre delt by, der vi både bekjemper forurensing og forskjeller, skriver Heiberg.

Rødt tar på sin nettside kraftig til motmæle også mot påstanden om at mistilliten mot Berg denne uken er et mønster.

— Det er usant at Rødt opererer etter et mønster der vi fremmer mistillit mot MDGs byråder. Vi har aldri fremmet et mistillitsforslag mot Berg eller andre fra det sittende byrådet, skriver Rødt.

— Vi varslet mistillit mot byråden under Veireno-skandalen, fordi vi ikke hadde tillit til en byråd som på tross av alvorlige lovbrudd og i strid med egen byrådserklæring, valgte å videreføre kontrakten med Veireno. Da byråden ryddet opp, fremmet vi heller ikke mistillitsforslaget, svarer Rødt.

Slik er styrkeforholdet i bystyret

Ap har 12 representanter, SV har 6, MDG 9 og støttepartiet Rødt har 4 representanter. Til sammen utgjør det 31 stemmer i bystyret, og et flertall av de 59 representantene.

Opposisjonen utgjøres av de borgerlige partiene der Høyre har 15 representanter, Venstre har 4, Folkeaksjonen Nei til mer bompenger har 3, Fremskrittspartiet har 3, Kristelig Folkeparti har 1, Senterpartiet har 1 og FNB-utbryteren Danny Chaudhry utgjør 1 representant.

Til sammen utgjør opposisjonen i bystyret 28 stemmer. Altså et mindretall, to stemmer unna det magiske tallet 30 representanter, som utgjør flertall.

Powered by Labrador CMS