— Kommuneloven pålegger meg et helt spesielt ansvar nå for å se til at vi kan få et nytt byråd, og at det kommer på plass så snart det er mulig, sier ordfører Marianne Borgen (SV).

Ordfører Marianne Borgen om byrådskrisen: - Vi er i en situasjon som er alvorlig for byen

Oslo er nå uten et byråd etter at Raymond Johansen stilte bystyret kabinettspørsmål og gikk av med hele sitt Ap/SV/MDG-mannskap. Dermed må ordfører Marianne Borgen (SV) forsøke å løse floken slik at bystyret kan velge et nytt byråd.

Publisert

— Jeg konstaterer at det er et flertall som har uttalt mistillit mot Lan Marie Berg. Jeg trekker da den konklusjonen at byrådet går av, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) etter mistillitsvoteringen i bystyret.

De borgerlige partiene, Sp og Rødt dannet flertall for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). På forhånd hadde Johansen gjort det klart at et slikt flertall var å tolke som mistillit mot hele Ap/SV/MDG-byrådet.

— Gjør kun det som trengs for å styre byen

Men selv om Johansens mannskap går av som byråd for Oslo, vil de likevel måtte opptre som et forretningsministerium frem til et nytt byråd kan velges av bystyret.

— Det betyr at byrådet kun skal gjøre det som trengs for en trygg styring av byen, sier Raymond Johansen.

— Nei, jeg tror ikke det er grunnlag for å danne et borgerlig byråd, sier Høyres gruppeleder i bystyret, Anne Haabeth Rygg.

Dermed er det ordfører Marianne Borgen (SV) som pålegges ansvaret for å finne ut hvilket politisk grunnlag som finnes for at Oslo skal få et nytt byråd.

— Vi er i en alvorlig situasjon for byen. Kommuneloven pålegger meg et helt spesielt ansvar nå for å se til at vi kan få et nytt byråd, og at det kommer på plass så snart det er mulig, sier ordføreren.

Nå kaller hun inn alle bystyrepartienes gruppeledere, en etter en, til samtaler i morgen.

— Sammen må vi finne en god løsning

— Vi må finne ut av hvordan vi sammen skal løse den situasjonen som har oppstått. Jeg ser frem til gode samtaler med alle gruppelederne i bystyret, og til at vi sammen kan finne frem til en god løsning for byen, sier Marianne Borgen.

Bystyrflertall for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) utløste byrådskrisen i Oslo. MDG-politikeren blir etter alle solemerker valgt inn på Stortinget til høsten og dermed ville Berg uansett forlatt Oslo-politikken.

Bystyresammensetningen gir neppe et grunnlag for et borgerlig byråd. Det er rødgrønn side med partiene Ap, SV, MDG og Rødt som har et flertall på 31 representanter blant bystyrets til sammen 59 medlemmer.

Høyre er bystyret største parti, og partiets gruppeleder Anne Haabeth Rygg kan få i oppgave av ordføreren å undersøke om det er grunnlag for et borgerlig byråd. Men gitt bystyrets sammensetning tror ikke Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg at det er sannsynlig.

— Jeg vil selvsagt sondere mulighetene dersom en slik situasjon oppstår. Det er et bystyre med ti partier og mange mulige konstellasjoner, sier Rygg til VårtOslo.

Tror ikke på et borgerlig byråd

Men hun legger til at hun ikke tror et borgerlig byråd vil kunne styre Oslo så lenge bystyreflertallet er rødgrønt.

— Nei, jeg tror ikke det er grunnlag for å danne et borgerlig byråd. Vi har ikke hatt noe nytt valg. Sammensetningen av bystyret er jo den samme, sier Høyres gruppeleder i Oslo bystyre.

Slik er bystyret som skal velge et nytt byråd sammensatt:

Ap har 12 representanter, SV har 6, MDG 9 og støttepartiet Rødt har 4 representanter. Til sammen utgjør det 31 stemmer i bystyret, og et flertall av de 59 representantene.

Opposisjonen utgjøres av de borgerlige partiene der Høyre har 15 representanter, Venstre har 4, Folkeaksjonen Nei til mer bompenger har 3, Fremskrittspartiet har 3, Kristelig Folkeparti har 1, Senterpartiet har 1 og FNB-utbryteren Danny Chaudhry utgjør 1 representant.

Til sammen utgjør opposisjonen i bystyret 28 stemmer. Altså et mindretall, to stemmer unna det magiske tallet 30 representanter, som utgjør flertall.

Powered by Labrador CMS