Hele det rødgrønne Ap/SV/MDG-byrådet går av etter at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) definerte flertall for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) som mistillit mot hele hans mannskap.

Byrådskrise i Oslo: Raymond Johansen går av med hele byrådet etter å ha stilt kabinettspørsmål

Rett etter at Frp begrunnet mistillitsforslaget mot Lan Marie Berg (MDG) i bystyret tok Raymond Johansen (Ap) ordet og stilte kabinettspørsmål. — Et flertall for mistillitsforslaget mot henne vil medføre at byrådet går av, sa byrådslederen.

Publisert

— Jeg har full tillit til Lan Marie Berg, sa byrådsleder Raymond Johansen rett før han konkluderte med å fremsette kabinettspørsmålet.

Fra før byrådslederen spurte om bystyret har tillit til hele byrådet, var det klart at de borgerlige partiene, Sp og Rødt utgjør et flertall for mistillit mot miljøbyråd Berg.

Dette betyr at det nå er byrådskrise i Oslo. Hele Raymond Johansens trepartibyråd går av.

Ordfører vil peke på Høyre først

Ordfører Marianne Borgen (SV) vil trolig først måtte peke på Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg og be henne sondere grunnlaget for et borgerlig byråd.

Lan Marie Berg (MDG) møter pressen etter at flertall for mistillit mot henne utløste byrådskrise i Oslo.

Til VårtOslo har Rygg uttalt at hun har liten tro på at det er mulig å danne et borgerlig byråd ledet av Høyre.

— Nei, jeg tror ikke det er grunnlag for å danne et borgerlig byråd dersom Ap/SV/MDG-byrådet går, sier Anne Haabeth Rygg (H).

— Vi har ikke hatt noe nytt valg. Sammensetningen av bystyret er jo den samme, sier Høyres gruppeleder i Oslo bystyre.

Raymond Johansen kan komme tilbake

Dermed oppstår en sjelden krisesituasjon som må løses. Oslo kan ikke være uten byråd. Og i Oslos byparlamentariske system er ordføreren en slags kombinasjon av både Kongen og stortingspresidenten.

Mens sonderingene pågår vil Raymond Johansen etter alle solemerker lede et forretningsministerium. Altså et byråd uten noen politisk funksjon, som ikke fremmer større politiske saker for bystyret.

Så vil bystyret måtte møtes for å velge et nytt byråd. Dagens møte var det siste bystyret hadde planlagt før sommerferien. Nå går det trolig mot ekstraordinært bystyremøte for å få på plass et nytt byråd.

Dersom Høyres Anne Haabeth Rygg ikke klarer å finne grunnlag for et nytt byråd kan det ende med at Arbeiderpartiet får oppdraget med å forsøke å danne et byråd. Dermed kan Raymond Johansen komme tilbake igjen som byrådsleder.

Enten med et nytt trepartibyråd bestående av Ap, SV og MDG eller et mindretallsbyråd med bare Ap eller en kombinasjon av Ap og SV.

Powered by Labrador CMS