Miljøbyråd Marit Vea trykker på knappen for å starte pumpene som pumper vannet helt til toppen av Tryvannsåsen. Direktør i vann- og avløpsetaten, Anna Maria Aursund (t.h.), forsikrer seg om at hørselsvernet er på plass.

Måtte koke drikkevannet i flere år: Nå får 10 000 innbyggere i Holmenkollen og Voksenåsen trygt vann i kranene

Beboere høyt oppe i Holmenkollåsen har i flere år måtte koke drikkevannet, da vannsikkerheten ikke har vært god nok. Tirsdag åpnet det nye anlegget som skal sikre vanntilførselen til de høyestliggende husene i Oslo på en ny og mye bedre måte.

Publisert

Drikkevanntilførselen til beboerne øverst i Holmenkollåsen og Voksenåsen har i flere år ikke vært sikker nok, og beboerne har måtte koke drikkevannet. 

Denne usikre vanntilførsel har hindret videre utbygging oppe i åsen.

Vanntilførselen sikres nå med to vannbasseng med til sammen 5000 kubikkmeter vann, som lagres oppe ved Tryvannstårnet, og et pumpesystem som pumper maridalsvann fra Bogstad og 360 meter opp i åsen.

Her inne finnes tusenvis av kubikkmeter med godt vann fra Maridalsvannet. Arkitekten har ønsket å få bygningen til å passe inn med Tryvannstårnets arkitektur.

– Da sliter vi

– Vannreservoaret er beregnet til å kunne vare i fire dager, ved normalt forbruk, for de 10 000 abonnentene som bor her. Men hvis alle akkurat da bestemmer seg for å vanne plenen og fylle svømmebassenget, da sliter vi, sier seksjonsleder for vanndistribusjon i vann- og avløpsetaten (VAV) Daniel Brinkmann, med et smil.

– Dette legger til rette for videre utbygging i Holmenkollåsen, hvor presset har vært stort, men hvor vi ikke har vært fornøyd med vannsikkerheten, sier Brinkmann.

Det er store dimensjoner på vanntankene på Tryvann. De skal først og fremst betjene de 10 000 som bor høyest oppe i åsen, og vannmengden her er beregnet til å kunne vare i fire dager uten påfyll.

Nede ved Bogstadvannet åpnet miljøbyråd Marit Kristine Vea den nye pumpestasjonen, ved å starte den store vannpumpa som sender vannet helt opp til toppen av Tryvannsåsen.

– I det daglige har vi i Oslo lett for å ta rent vann i springen for gitt. Begreper som overvannsledninger og høydebasseng er ikke begrep vi vanligvis tenker på, og vannforsyningen i Oslo er god og trygg, sa miljøbyråd Vea.

Fra pumpene Bogstad går en 600 meter lang tunell opp i åsen. Her poserer byråd Marit Vea ved de kraftige pumpene. En pumpe går til åsen. Den andre pumpa gir vann i springen i Sørkedalen.

Vea tok også for seg det faktum at begge anleggene, både det på Tryvann og det ved Bogstadvannet, har blitt billigere enn budsjettert. Hun gledet seg over å kunne si at vanntilførselen i byens høyestliggende områder nå har blitt så god som byen ønsker det, før hun kom med gode ord til de som har sitt daglige arbeid i etaten.

50 liter vann i sekundet

Nå blir det funksjonsleder Lars-Erik Berger som blir sjef for pumpene på Bogstad. Pumpa ved Bogstadvannet sender opptil 50 liter i sekundet 360 meter opp.

Ingen kostnadsoverskridelser i dette prosjektet. Etatsdirektør i vann- og avløpsetaten, Anna Maria Aursund er stolt av prosjektet, som sikrer vann helt opp til Tryvannstårnet.

– Nå går pumpa på 20 liter i sekundet. Vi har også pumpe som sender vann til folka i Sørkedalen. Vi skal levere vann til alt fra 0 meter over havet, til 560. Dette er ikke unikt, men det er spesielt i en storby i Norden, at vi har slike høydeforskjeller. I Gøteborg og Stockholm, for ikke å si i København, er dette en ikke-eksisterende utfordring, sier Berger.

Berger blir også sjef for tunellen som går langs vannrøret innover og oppover i fjellet. Tunellen er hele 600 meter lang.

– Vi har ansatte her som syntes den kunne passe til trening for motbakkeløp, men det går ikke. Skal du inn i tunellen, må du ha på deg hjelm, vernetøy og vernesko. Dessuten er det ikke noe som kan inspirere deg til å løpe fortere der inne. Jeg måtte en gang løpe 300 meter der. Det gjør jeg ikke gjerne igjen, sier Berger i en lett spøkefull tone.

Funksjonsleder Lars-Erik Berger, forklarer hvordan byråden skal starte pumpene i pumpeanlegget på Bogstad. Byråd Marit Vea i midten, og direktør i vann- og avløpsetaten, Anna Maria Aursund, til høyre

– Stolt

– I en tid hvor vi har hatt både pandemi og krigen i Ukraina, som begge deler påvirker kostnadene, har vi klart å holde oss under budsjettet. Det er klart jeg er stolt av etaten og de som jobber der. Dette er et stort skritt mot å sikre hele byen en god og sikker vanntilførsel, som er det vi arbeider for hver dag, sier etatsdirektør Anna Maria Aursund.

Hun er meget stolt over å jobbe sammen med så mange kompetente medarbeidere som i vann- og avløpsetaten.

– Det gjelder både de som arbeider med prosjekter, og de som arbeider med den daglige driften, som for eksempel de som er ute og leter etter lekkasjer og som hele tiden er på vakt for at vannet i byen skal være best mulig, fortsetter Aursund.

Powered by Labrador CMS