DEBATT

Oslo Nye Teater ekstriør Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Til h. Thorleif Linhave Bamle teatersjef  ved Teater Innlandet Foto: Teater Innlandet
– Høyre/Venstre-byrådets kuttforslag er et verdimessig havari sett i lys av partienes ideologiske bakgrunn, mener Thorleif Bamle Linhave (t.v.)

– Oslo blir betydelig fattigere om byrådet får viljen sin og Oslo Nye Teater legges ned 

Du tenker kanskje at avvikling av Oslo Nye Teater ikke angår deg. Men det er din by og dine politikere som velger å slakte en snart 100 år gammel institusjon, for at noen få bemidlede mennesker skal slippe litt eiendomsskatt.

Publisert

Presset gjennom, på svært udemokratisk vis, av en med tette bånd til en bransje som vil ha stor glede av å sette tennene i teatrets bygningsmasse. Går dette gjennom skaper det presedens. 

Neste gang er det et tilbud du bryr deg om som ryker. Da er det for sent.

– Det haster! 

Midler som blir frigitt ved å kutte et sted, blir ikke plutselig tilgjengelig et annet sted. Tvert imot – pengene blir borte. Den enes død er IKKE den andre brød. Kultur avler kultur. 

Mindre, lokale tiltak skaper interesse for større satsninger. Profesjonelle opplevelser skaper spirer av drømmer, og summen av stort og smått er det som utgjør en levende helhet. 

Et rikt og mangfoldig kunst- og kulturliv tjener ikke bare alle i feltet, men publikum og demokratiet. 

Kjemper vi ikke for bredt kulturliv, vil ditt tilbud avmagres ytterligere. Og det haster! 

Det politiske budskapet i prosessen rundt Oslo Nye, er at kulturen ikke er viktig. Et signal som angår langt flere enn de som blir direkte berørt av kuttforslaget til teatret. 

– Som kreft for demokratiet

Selv er jeg ingen flittig bruker av kirken, men som teatret tilbyr også den et viktig rom for felles opplevelser og rammer for menneskelig refleksjon. 

Hvilken arena oppsøker du når du søker fellesskap og tilhørighet? Ville du stått på barrikadene for den, bør du også heve stemmen nå. 

Det vi vet, er at kunst og kultur styrker demokratiet gjennom økt valgdeltakelse, økt toleranse og tillit mellom kulturer, og økt evne til å løse konflikter. 

Kultur påvirker menneskers demokratiske verdier, og både passiv og aktiv deltakelse i kulturelle aktiviteter øker samfunnsengasjementet. 

Kunst og kultur bidrar til å oppnå mål innen helsevesen og utdannelse, og bygge ned sosiale ulikheter. 

Store sosiale ulikheter i et samfunn er som kreft for et demokrati, og det er en direkte sammenheng mellom samfunnets investeringer i kultur og folks sosiale engasjement. 

– Det angår deg

Å kjempe for alles muligheter til å ta del i kultur, betyr altså større demokratisk deltakelse, og dermed et mer bærekraftig samfunn. 

Frp har alltid flagget tydelig hvor de står, men at Høyre og Venstre legger seg på en kulturfiendtlig linje markerer et tydelig skifte. Et verdimessig havari sett i lys av partienes ideologiske bakgrunn. 

Borte er det verdikonservative Høyre, og Venstres ønske om demokratisk deltakende borgere er kastet på ideologiens skraphaug.

Vi er alle en del av det samme økosystemet. Den nasjonale og demokratiske betydningen til Oslo Nye blir ikke mindre av den øredøvende stillheten fra kulturministeren. 

Så om du tenker at dette ikke angår deg, tar du feil. Byen du lever i blir betydelig fattigere om dagens byråd får viljen sin. Neste gang er det et tilbud du bryr deg om som ryker.

Powered by Labrador CMS