DEBATT

Siavash Mobasheri (Rødt) utenfor bystyresalen i Oslo rådhus. Foto: Arnsten Linstad
– Vi må bygge opp fellesskapet, ikke rive det ned for å tilfredsstille de som allerede har alt, skriver Rødts gruppeleder Siavash Mobasheri i dette innlegget.

– Det borgerlige byrådet tar fra de fattige og gir til de rike

– Beskjeden fra det borgerlige Høyre/Venstre-byrådet til bydelene i Oslo er klar: Det er bare å stålsette seg. Velferdsbudsjettene skal kuttes drastisk, og det kommer til å svi.

Publisert

Byrådet har nemlig sine helt spesielle prioriteringer: De vil gi skattelettelser til dem som har mest fra før, og kutte i tjenestene som sikrer velferden til folk flest. 

Høyre og Venstres milliardærsponsorer vil få tilbakebetalt gjennom skatten, på bekostning av oss alle. Det er som en omvendt Robin Hood-fortelling – de tar fra fellesskapet og gir til de rikeste.

De mest sårbare betaler

De planlagte skattekuttene er ikke bare urettferdige – de er usosiale og uforsvarlige. De vil gi millioner til dem som allerede har mer enn nok. Kuttene i velferd vil på sin side treffe alle, men ramme hardest der behovene er størst. 

De mest sårbare vil betale den høyeste prisen: Barna våre, ungdommen vår, de eldre og de som sliter med psykiske eller fysiske utfordringer. 

Bydelene har ansvar for barnehageplasser, hjemmetjenester, helsestasjoner, skolehelsetjenester og fritidsaktiviteter for ungdom. 

Det er her de viktige, forebyggende tiltakene settes i verk for å forhindre utenforskap og kriminalitet. 

Når bydelene tvinges til å kutte i sine budsjetter, vil disse tjenestene rammes hardest. Det vil koste byen dyrt på sikt.

Generasjonssviket

Barn og ungdom er spesielt sårbare når de forebyggende tiltakene forsvinner. 

Det er et paradoks, når vi vet hvor viktige disse tilbudene er for å forebygge kriminalitet og utenforskap. 

Når fritidstilbudene stenger, er det ikke bare en fritidsaktivitet som forsvinner – det er et sted hvor barn og unge kunne få støtte og veiledning i vanskelige perioder som nå går tapt.

Det er heller ingen effektivisering når barnehager ikke lenger har råd til styrere, eller når ungdom mister skolematen sin. 

Dette er direkte konsekvenser av velferdskuttene, og de forsterker forskjellene i Oslo.

Et kaldere Oslo

Vi må spørre oss selv hva slags samfunn vi ønsker å ha i framtida. Vil vi virkelig godta at barn og unge får færre muligheter og dårligere oppvekstsvilkår? 

At eldre skal leve i utrygghet fordi de ikke får den omsorgen de har rett på og behov for? 

At mennesker med nedsatt funksjonsevne skal møte stadig flere stengte dører?

Oslo er en klassedelt by. Mens noen fyller bassenget sitt med varmt vann året rundt, sliter andre med å fylle kjøleskapet. 

Det er en hån mot folk flest at millionlønna politikere, som aldri trenger å frykte for sin egen velferd, har skam nok til å kutte i den tryggheten som vanlige mennesker er helt avhengige av.

Må prioritere mer velferd

Det er ikke slik at Oslo ikke har råd til velferd. Det handler om prioriteringer – og akkurat nå prioriteres skattekutt til de rike over vanlige folks behov. 

Det er en politikk som river i stykker fellesskapet, hvor de rike får sine privilegier på bekostning av tryggheten til oss andre.

Dette er et veiskille for Oslo. Oslo trenger en politikk som setter mennesker først, ikke lommebøkene til de rikeste. 

Vi må bygge opp fellesskapet, ikke rive det ned for å tilfredsstille de som allerede har alt. Et samfunn der fellesskap betyr at ingen blir etterlatt.

Oslo fortjener bedre enn en usosial høyrepolitikk som svikter framtidige generasjoner. 

Derfor inviterer vi til markering mot Høyre/Venstre-byrådets velferdskutt. 

Markeringen skjer i Borggården utenfor Rådhuset onsdag 25. september klokka 12. Det er en time før det borgerlige budsjettforslaget legges frem. Håper vi sees.

Powered by Labrador CMS