Politiet tror tusenvis av demonstranter deltar i støttemarkeringen på Youngstorget lørdag.

Tusener i Gaza-demonstrasjon på Youngstorget

En stor folkemengde bestående av både barn og voksne har møtt opp på Youngstorget for å protestere. Det skaper forsinkelser i trikketrafikken i sentrum.

Publisert

For mens de norske barna gjør seg klar for skolestart til uka, står klasserommene på Gazastripen tomme.

Ifølge FNs barnefond (Unicef) er halvparten av alle skoler som blir brukt som tilfluktssted av redde palestinere, direkte rammet av israelske rakettangrep.

– Drapstallene i Gaza har nå passert 40.000 mennesker og tallene vil øke så lenge Israel kan fortsette uhindret og ustraffet, sier Anine Barg, leder for Palestinakomiteen i Oslo.

Tusenvis av demonstranter

Lørdag har Palestinakomiteen samlet mange likesinnede borgere til en støttemarkering for palestinske skoleelever, lærere, professorer og studenter, som i over ti måneder har levd under bomberegnet på Gazastripen.

Demonstranter på Youngstorget. Flere hadde med seg palestinske flagg eller Palestinaskjerf.

Ifølge operasjonsleder Per-Ivar Iversen i Oslo-politiet er det snakk om flere tusen oppmøtte.

– Det er nok flere tusen vil jeg tro, men jeg vet ikke nøyaktig hvor mange, sier han til NTB.

Ifølge NTBs fotograf på stedet er det rolig, men en synlig tilstedeværelse av politi og vakter som skal passe på at alt går bra for seg.

– Vi har tilstrekkelige ressurser der for å håndtere demonstrasjonen. Det har ikke vært noen uønskede hendelser så langt, og det går stille og rolig for seg, sier Iversen.

Flere forsinkelser

Ruter varsler om forsinkelser på rundt 20 minutter på trikker som går gjennom Oslo sentrum lørdag ettermiddag. Årsaken er den store Gaza-demonstrasjonen.

En demonstrant holder en plakat med en anmodning til Israel om å stoppe bombingen av skoler på Gazastripen.

– Jeg vil anbefale reisende å beregne god tid, sier Cathrine Myhren-Haugen, pressekontakt i Ruter til Avisa Oslo.

Ifølge Dagbladet snur linje 17 og linje 18 på holdeplassene Jernbanetorget og Tinghuset. Myhren-Haugen forteller avisen at det gjøres omkjøring og at Ruter forsøker å kjøre inn forsinkelsene.

Hun understreker imidlertid at forsinkelse ikke tynger trafikken i Oslo veldig.

Lærere i protest

– Vi skal markere vår motstand mot folkemordet og mot den norske delaktigheten, sier Barg i Palestinakomiteen om demonstrasjonen.

Shahd og Mariam er på Youngstorget for å vise sin støtte for palestinske skoleelever og studenter lørdag ettermiddag.

En mild bris gir luft til de mange palestinske flaggene som vaies av oppmøtte på Youngstorget. Flere har tatt med seg plakater.

To jenter ikledd tradisjonelle palestinske drakter holder en plakat hver med slagordene «Fri Palestina» og «497 skolebygg ødelagt».

Utdanningsforbundet i Oslo er blant organisasjonene som er til stede med en banner. Flere lærere er der for å vise sin støtte til kollegaer på Gazastripen.

«Skole er trygghet. Skole er vennskap. Skole er håp. Stopp bombingen av skoler», står det på en plakat.

Ifølge en oversikt fra Al Jazeera er 500 skoler rammet av angrep på Gazastripen siden krigen brøt ut mellom Israel og Hamas 7. oktober i fjor.

Ifølge Gazas helsedepartement har krigen kostet over 40.000 palestinere livet, deriblant tusenvis av barn. Det antas å være store mørketall.

Powered by Labrador CMS