Aksjonsgruppa for Palestina utenfor Norges bank, august 2024
Utenfor Norges Bank på Bankplassen ble det mandag klinsj mellom demonstrantene og en person som prøvde å komme seg inn hos Norges Bank.

Kvinne slått i ansiktet under demonstrasjon utenfor Norges Bank: – Det var skummelt

– At en fredelig demonstrasjon fremprovoserer vold er alvorlig, sier Rami Samandar, talsperson for aksjonistene som demonstrerte utenfor Norges Bank da en forbipasserende mann gikk til angrep.

Publisert

Mandag formiddag demonstrerte Aksjonsgruppa for Palestina utenfor flere offentlige bygg i Oslo. 

Demonstrantene blokkerte innganger vd Finansdepartementet, Etikkrådet, Utenriksdepartementet og Norges Bank.

Video viser neveslag

På Bankplassen ble det klinsj mellom demonstrantene og en person som prøvde å komme seg inn hos Norges Bank. 

I en video som VårtOslo har sett, ender det hele med at personen forsøker å dytte vekk demonstrantene, før vedkommende slår en av demonstrantene i ansiktet med neven. 

Personen blir så ledet vekk av de andre demonstrantene.

Oslo politidistrikt bekrefter hendelsen. 

– Det var en hendelse med en kunde hos Norges Bank og en av demonstrantene sier operasjonsleder hos Oslo politidistrikt, Øyvind Schalla-Aasen, til VårtOslo.

– Vi var på stedet i forbindelse med demonstrasjonen, og det fremsto ikke som noe veldig alvorlig, sier operasjonslederen.

– Fredelig demonstrasjon

Det ble ikke opprettet sak på stedet, sier politiet videre. Men kvinnen som ble slått har planer om å anmelde saken, sier aksjonsgruppen.

– Det var skummelt. Hun sto der med sin sønn, og fikk et slag i ansiktet. At en fredelig demonstrasjon fremprovoserer vold, er alvorlig, sier Rami Samandar, talsperson i aksjonsgruppa. 

Han påpeker at demonstrantene ikke sperret alle inngangene til Norges Bank, og at man fortsatt kunne gått inn i bygget, bare ikke gjennom hovedinngangen.

– At en fredelig demonstrasjon fremprovoserer vold, er alvorlig, sier Rami Samandar.

Samandar forteller at de har mistet tillit til regjeringen, etter flere uttalelser fra Den internasjonale domstolen om situasjonen i Gaza.

– Vi krever at Oljefondet trekker seg ut av selskaper som tjener penger på ulovlige israelske bosetninger i Palestina, sier Samadar.

– Ikke ansatt i Norges Bank

VårtOslo kjenner ikke identiteten til mannen som dyttet og slo aktivisten. Norges Bank understreker at mannen ikke er ansatt hos dem.

– Han er ikke ansatt og han hadde heller ikke noe møte hos oss da, sier Marte Skaar, direktør for kommunikasjon i Norges Bank Investment Management. 

Skaar sier de tar avstand og fordømmer en hver form for vold, og støtter demonstrantenes rett til å uttrykke sine meninger på en fredelig måte. 

Det var likevel Norges Bank som selv kontaktet politiet for å få demonstrantene fjernet. 

– Det har vært flere demonstrasjoner utenfor Norges Bank i sommer. Politiet blir derfor tilkalt når demonstranter hindrer ansatte å komme inn i bygget, forklarer Skaar. 

Fem personer skal ha blitt brakt i arrest etter å ikke ha fulgt politiets pålegg om å flytte seg fra inngangen til Norges Bank, opplyser både politiet og aksjonsgruppen. 

Powered by Labrador CMS