Charlotte Qvale med palestinaskjerf om hodet mens Syvert Feed styrer lysprojiseringen med Gaza skrevet i store bokstaver rettet mot Operaen på aksjonsnatten mens Alexandra Saghir dokumenterer. I bildet til høyre er de alle samlet side om side i etterkant.

I nattemørket tok gruppa med seg 100 kilo batteri og siktet seg inn på to av byens mest kjente bygg: – Nødt til å ta i bruk sterke midler

Nå forteller gruppa bak om den spesielle aksjonen – og varsler flere lignende prosjekt. Dette sier Operaen og Munchmuseet.

Publisert

I april skrev VårtOslo om aktivister fra Aksjonsgruppa for Palestina og deres møte med politiet i forbindelse med demonstrasjoner utenfor den israelske mabassaden i Parkveien.

De har, siden før jul, jobbet aktivt for å sette søkelyset på palestineres situasjon, både i Gaza og på Vestbredden, i lys av Israels krigføring på Gazastripen.

– I en fersk artikkel i The Lancet, et av verdens viktigste medisinske tidsskrifter, er de mest konservative estimatene at opp mot 8 prosent av befolkningen i Gaza, omtrent 186.000 mennesker, har blitt drept i militære angrep, eller har dødd som følge av den israelske blokaden, altså av sult, tørst, ubehandlet sykdom og komplikasjoner, og ødeleggelsene av sivilsamfunnet, særlig helsetjenesten, sier artist og aktivist Charlotte Qvale.

– Verdenssamfunnet står fortsatt som lammet og lar dette skje. Vi gjør vårt beste for å tenke nytt slik at det skapes oppmerksomhet omkring det pågående folkemordet, fortsetter hun.

Nytt prosjekt

Nå har gruppa, som består av artister, kunstnere, fotografer og aktivister, startet et nytt projektorprosjekt for å belyse tematikken.

Bak står, foruten Charlotte Qvale, Sondre Kehus, Syvert Feed, Hanna Sælensminde Bolstad og Alexandra Saghir.

Alexandra Saghir (t.v.), Syvert Feed og Charlotte Qvale er blant aktivistene bak prosjektorprosjektet.

En natt for noen uker siden bar gruppa derfor med seg en 75 kilos prosjektor og 100 kilo batteri, for å projisere sitt budskap på to av Oslos viktigste signalbygg: Operaen og Munchmuseet.

– Norsk presse ser for lengst ut til å ha tatt sommerferie fra massedrapene på sivile palestinere. Da er vi nødt til å ta i bruk sterke visuelle virkemidler. for å forsøke å holde verden våken og vekke alle som sover godt, sier Qvale.

«Calling all solidarity fighters» sto det å lese på en av Operaens vegger i nattemørket.

– Tror deres stemme ikke teller

– Formålet er å minne alle som sitter trygt i sine hjem om det vesentlige ved å heve stemmen når vi er vitne til urett. Hvis alle som er passive nå, fordi de tror deres stemme ikke teller, hadde kommet seg ut av sofaen, da hadde vi kunnet påvirke lederne våre på et helt annet nivå. Vi kaller på alle solidaritetskjempere. Som Mads Gilbert sier: «Det du gjør nå, er det du ville gjort under holocaust», utdyper Qvale.

«Free Palestine» skrevet i større skrift enn det lysende Munch-skiltet.

Hun sier hun er livredd for normaliseringen av det Israel gjør.

– Det er ingenting normalt ved målrettet å angripe helsevesen, journalister eller sivile. Eller ved å nekte en hel befolkning vann, mat, medisiner og livreddende medisinsk behandling. Verdenssamfunnet later fortsatt som om det ikke er et folkemord vi er vitne til. Det er forstyrrende på et nivå jeg ikke visste fantes, sier Qvale.

Det var liten tvil om hvor aksjonistene ønsket å rette fokus. «Gaza» står det her stort over den ene siden av Operaen.

Oppfordrer andre til å følge etter

Selv om projektoren og batteriet krevde sterke armer og rygger, og selv om man må projisere på natta for ønsket lyseffekt, sier Qvale at slike aksjoner er ganske enkle å gjennomføre.

– Og ønsket vårt er at flere plukker opp ideen og gjennomfører lignende aksjoner i andre byer. Jeg tror ikke vi skal undervurdere effekten av synliggjøring. Veldig mange mennesker bidrar aktivt til bevisstgjøring og politisk press, men vi trenger flere. Vi trenger alle.

Prosjektorprosjektgruppa for Palestina sier at de har flere lignende prosjekt på tegneblokka, i tillegg til flere andre ulike aksjoner.

– Kjenner til at det skjedde

VårtOslo har gitt Den Norske Opera & Ballett og Munchmuseet MUNCH anledning til å kommentere bruken av deres bygg i den nattlige aksjonen.

– Vi i Den Norske Opera & Ballett registrerer at projiseringen har funnet sted. Vi ble ikke forespurt tillatelse til å projisere budskapet på operahuset og har dermed heller ikke gitt tillatelse, uttaler kommunikasjonsrådgiver Oda Tømte ved Den Norske Opera & Ballett.

– Søknader og spørsmål om godkjenninger av demonstrasjoner må for øvrig rettes til grunneier samt Oslo Kommune og politiet. Utover dette har vi ingen kommentar, legger hun til.

– Dette kjenner vi til at skjedde, og det ble ikke søkt om til oss i forkant. Utover det har vi ingen kommentar til saken, opplyser direktør for kommunikasjon og marked ved Munchmuseet, Harald Nygaard Kvam.

Powered by Labrador CMS