Aslak Juell Kristensen lettet og glad ombord i Lørje etter at den unike prammen ble funnet nesten ute ved Vippetangen i morges.

- Nå er jeg lettet og glad! Den savnede Akerselva-prammen Lørje funnet nesten uskadd ved Vippetangen

Etter tips fra publikum, har Akerselva Trebåtforening funnet igjen den unike treprammen Lørje. — Nå er jeg lettet og glad! Noen har tjuvlånt båten, som lå fortøyd nesten ute ved Vippetangen, sier foreningens daglige leder Aslak Juell Kristensen.

Publisert

I går morges kom daglig leder Aslak Juell Kristensen i Akerselva Trebåtforening ned til Lørjes faste plass ved Vaterland.

Men der lå ikke den unike, flatbunnede treprammen. Den var sporløst forsvunnet. Ett døgn senere er imidlertid fortvilelse snudd til glede.

Lørje har en viktig jobb allerede til helgen

Lørje er funnet, nesten uten skrammer, under ei brygge ganske langt ute i Bispevika nær Vippetangen.

— Båten er nesten uten skader. Den har fått noen riper, trolig etter å ha gnisset mot brygga, forteller Kristensen til VårtOslo.

— Takk til Svein Moen som tok kontakt og fortalte at han hadde sette den nesten ute ved Skur 33 på Vippetangen, sier han.

Han er lettet og glad. Lørje har nemlig en viktig oppgave foran seg allerede til helgen.

— Ja, da skal Lørje brukes i en danseforestilling med Panta Rei og Dansens Hus langs Akerselva. Så vi er veldig lettet og glade for tipset på Facebook, som gjorde at vi fant igjen prammen, sier den daglige lederen i Akerselva Trebåtforening.

Her er en av de mange lørjene fra før i tiden, altså flatbunnede prammer brukt i Akerselva da industrien trengte å frakte folk og varer.

Den helt unike båten er seks meter lang og 180 centimeter bred. Det er en flatbunnet pram bygget med støtte fra Kulturrådet. Opprinnelig ble såkalte lørjer før i tiden brukt av industrien langs Akerselva til å frakte folk, søppel og varer.

Og apropos søppel - det var det Aslak Juell Kristensen fant da han endelig kom om bord i den savnede prammen i morges.

— Jeg fant noe McDonalds-sugerør og litt annet rask her. Det er nok noen som har hygget seg her, sier han lakonisk.

— Nå kjøper jeg ny lås

Idéen til å bygge båten fikk Akerselvas Trebåtforening gjennom å studere gamle bilder av de tradisjonelle lørjene. Men nå er det altså kun en igjen - Lørje som er funnet i god behold etter å ha vært savnet over ett døgn.

Til helgen skal Lørje brukes til å ro folk ned Akerselva og ut i fjorden under en danseforestilling i regi av Dansens Hus og Panta Rei.

— Nå skal båten opp til Vaterland igjen. Jeg har med elmotor og straks vi er på den faste fortøyningsplassen skal jeg kjøpe ny lås, sier Aslak Juell Kristensen til VårtOslo.

Danseforestillingen med Panta Rei og Dansens Hus i helgen er en del av en vandreforestilling gjennom Grønland. I Akerselva venter robåter, blant dem altså Lørje, som skal ro folk ut gjennom kulverten og til fjorden.

— Vi gleder oss til helgen, sier Kristensen.

Du kan lese mer om helgens arrangement og forestilling på hjemmesiden til Dansens Hus.

Powered by Labrador CMS