Lørje lå låst på sin faste båtplass ved Vaterland. Prammen er en unik kopi av lørjene som ble brukt til å frakte folk og varer langs Akerselva.

Den unike prammen Lørje er sporløst borte fra Vaterland. Akerselva Trebåtforening ber folk om hjelp til å finne båten

En viktig del av Akerselvas kulturhistorie er trolig stjålet. Den unike prammen Lørje er sporløst forsvunnet fra båtplassen på Vaterland. — Vi håper folk kan hjelpe oss med å finne Lørje, sier Akerselva Trebåtforening.

Publisert

Prammen Lørje ligger vanligvis ved Akerselva Trebåtforenings fortøyningsplass i Akerselva på Vaterland.

Den helt unike båten er seks meter lang og 180 centimeter bred. Det er en flatbunnet pram bygget med støtte fra Kulturrådet.

Låst fast til båtplass på Vaterland

— Da jeg kom til Vaterland ved nitiden i morges var Lørje forsvunnet. Den var låst med wire ved plassen i Akerselva, forteller trebåtforeningens daglige leder Aslak Juell Kristensen.

Tusenvis av dugnadstimer har gått med til å bygge Lørje. Båten er en kopi av de flatbunnede prammene kalt lørjer, som industrien langs Akerselva brukte til å frakte både folk og varer før i tiden.

Her er en av de mange lørjene fra før i tiden, altså flatbunnede prammer brukt i Akerselva da industrien trengte å frakte folk og varer.

— Vi ble inspirert av gamle bilder og besluttet å bygge en lik pram. Den er bygget helt på gamlemåten og er et svært viktig stykke kulturhistorie, sier Kristensen.

— Lørje er helt unik og det finnes ingen lignende båt i Norge. Derfor er den ganske lett gjenkjennelig. Jeg håper folk tar kontakt med oss hvis de ser båten, sier den daglige lederen i Akerselva Trebåtforening.

— Ring meg hvis du har opplysninger om Lørje

Daglig leder Aslak Juell Kristensen i Akerselva Trebåtforening har mobil 97 59 18 20.

— Men Lørje lå altså fortøyd på Vaterland. Den var låst og har derfor ikke slitt seg. Hvor kan Lørje være nå?

— Ja, si det. Vi håper folk kan hjelpe oss. Det er lite trolig at båten har forsvunnet oppover Akerselva. Der kommer den ikke særlig langt. Dette er jo en ganske stor pram. Vi frykter den er stjålet og enten har blitt fraktet eller rodd ut gjennom kulverten til fjorden, sier Kristensen.

— Elmotoren vi bruker på Lørje var innelåst, så den er ikke stjålet. Men selve hengelåsen på wire`en er borte. Så noen har helt klart tatt båten, sier han.

— Har dere meldt dette til politiet?

— I første omgang håper vi at noen finner Lørje og varsler oss. Eventuelt at de som har tatt båten ringer meg. Men hvis det går over ett døgn er vi nødt til å gå til politiet, sier Aslak Juell Kristensen.

Han oppfordrer folk som vet noe om å ringe. Daglig leder Aslak Juell Kristensen i Akerselvas Trebåtforening kan nåes på mobil 97 59 18 20.

Powered by Labrador CMS