Sigrid Z. Heiberg har klare visjoner for hvordan hun ønsker et framtidig MDG.

— Det viktigste er ikke om jeg blir ny leder i MDG, sier Sigrid Z. Heiberg (33). Hun forelsket seg i Oslo og ble boende her

Lederen av MDG i Oslo, Sigrid Z. Heiberg (33), vil sette Norge inn på et grønt spor. — Jeg mener vi må satse stort på delebilisme framover. Det vil være en stor gavepakke til Oslo.

Publisert

Sigrid Z. Heiberg, leder i Oslo MDG og bystyrerepresentant, vurderer å stille som kandidat til ny leder i partiet. Partiets leder Une Bastholm trakk seg brått som leder sist onsdag.

VårtOslo treffer Heiberg på vei ut fra Rådhuset fredag ettermiddag. Hun har sommerkjolen på, og et par solide øretelefoner på hodet. Som de aller fleste andre som har sitt arbeid inne på Rådhuset, er hun på sprang til en annen avtale.

Likevel tar hun seg tid til en god prat med lokalavisen.

Ble forelsket i Oslo

Heiberg kommer fra Kaupanger ved Sognefjorden og kom til Oslo da hun ble ansatt som omreisende foredragsholder for Ungdom mot EU.

— Planen var å flytte til Bergen for å studere jus. På Vestlandet er det Bergen som er byen. Så fikk jeg jobben som foredragsholder og flyttet til Oslo. Jeg bodde en uke her, og var en uke på reise. Jeg forelsket meg i Oslo. Det var gøy å være der det skjedde så mye, sier Heiberg om hvordan hun havnet i hovedstaden.

— Oslo har landets beste vær, og også gode folk. Det aller beste med Oslo er at uansett hvor du kommer fra, også sånne som meg, som snakker en annen dialekt, så blir du regnet som oslofolk. Mangfoldet i Oslo er stort og flott. Du blir godtatt som osloborger om du flyttet hit, enten fra Somalia eller Elverum, sier Heiberg, som bor med mann og barn på St. Hanshaugen.

Heiberg er krass i kritikken av regjeringen. Hun mener regjeringens klima- og helsepolitikk vil sette mange liv i fare i årene framover.

Heiberg karakteriserer seg som en politiker som er klar i talen og som en som vil snakke for de grønne løsningene på utfordringene som vi står foran. Heiberg ser på klima- og naturkrisa som den største utfordringen.

Kampen for renere luft

Kampen mot utvidelse av E18 opptar henne. Sigrid mener at oslofolk ved de siste valgene helt tydelig har tatt et standpunkt mot bilisme, og for en bedre luftkvalitet i byen.

— Til tross for at Oslo har tatt dette tydelige standpunktet, vil regjeringen øke biltrafikken inn til byen. Flere motorveier er det siste vi trenger nå, sier Heiberg mens hun sitter ved en av sitteplassene utenfor Rådhuset. Der snakker hun også varmt om å frigjøre plass for menneskene i byen, om bilene ble færre.

— Jeg mener vi må satse stort på delebilisme framover. Det vil være en stor gavepakke til Oslo, ikke minst for ytre by. Da vil alle folk ha enkel tilgang på bil når de trenger det, samtidig som folk slipper den store utgiften det er å eie egen bil. Og vi vil få kuttet drastisk ned på antallet biler. Da får vi masse ekstra plass i byen - som vi kan bruke til å restaurere naturen eller skape hyggelige møteplasser for mennesker. Flere parker, flere blomster, flere lekeplasser!

Likheter mellom regjeringens helse- og klimapolitikk

Hun er bekymret for ekstremværet vi opplever, som denne ukas styrtregn. Hun mener at gjennom å bevare det biologiske mangfoldet, står vi bedre rustet til å beskytte oss mot klimaendringene. Helsetilbudet til byens befolkning er en annen sak hun har bestemte meninger om.

Langøyene er MDG-politikerens favorittsted i Oslo. Der treffer du Oslos mangfold, samtidig som det kan være som en sydenferie, alt for en ruterbillett, sier hun.

— Helsesituasjonen for folk i Oslo blir ikke bedre ved regjeringens politikk. Nedleggingen av Ullevål sykehus, slik regjeringen vil presse frem på tross av oslofolks og bystyrets vilje, er helt uakseptabel. Det man burde gjøre er å videreutvikle Ullevål og bygge ut Aker som lokalsykehus for Groruddalen.

— Man burde satse stort på psykisk helse, sikre det viktige traume-tilbudet på Ullevål, bevare ABC og forbedre barsel-tilbudet. I stedet ønsker regjeringen å bygge et stort luftslott av et sykehus på Gaustad. Et sykehus som vil koste rekordmange milliarder, men som ikke vil ha plass til nok pasienter, som vi rasere kultur- og naturområdene på Gaustad, som vil skape umulige arbeidsforhold for ansatte og pasienter i byggeperioden på ti år, og som når det står ferdig vil være så stort og tett at det vil være en fare ved pandemier, sier Heiberg.

— Regjeringens manglende klimapolitikk og feilslåtte helsepolitikk vil koste mange liv i framtida. Det bekymrer meg veldig.

Langøyene-rivieraen

Når hun blir spurt om sitt favorittsted i Oslo, er Langøyene svaret til MDG-politikeren. Den tidligere søppelplassen har blitt en riviera ute i fjorden.

— Der er det flott å sove i telt. Det er et sted hvor du med en ruterbillett kommer deg godt vekk fra byen, samtidig som du opplever Oslos mangfold. Her finner du virkelig alle slags mennesker. Langøyene har en fantastisk strand, hvor det også er tilrettelagt for funksjonshemmede. Å besøke Langøyene kan være som å reise på ferie en onsdag ettermiddag, sier Heiberg entusiastisk.

Enda mer entusiastisk. Entusiastisk på en annen måte enn når hun snakket om klima- og helsepolitikk.

Sigrid ønsker å være til stede i diskusjonen om hvilken vei både byen vår og partiet MDG tar framover.

Powered by Labrador CMS