DEBATT

Extinction Rebellion-aksjon ved cruiseskipet AidaNova.
AidaNova ligger nå ved Oslo havn. Ifølge Extinction Rebellion slipper dette skipet ut verre klimagasser enn båter flest.

– Cruiseskipet AidaNova markedsfører seg som miljøvennlig. Men kan være verre enn andre skip ved Oslo havn

Vi mener cruiseskipet AidaNova fører passasjerene bak lyset med falske påstander om ren gass og latterlige «miljøtiltak», som plastfrie sugerør i baren.

Publisert

I går anløp AidaNova, et av verdens største cruiseskip, Oslo havn.

Med slagordet, GREEN CRUISING, over hele skutesiden er budskapet: Miljøvennlig og bærekraftig. Det er miljøorganisasjonen Extinction Rebellion langt fra enig i.

Cruiseskip ødelegger nærmiljøet der de opererer og står samtidig for betydelige globale utslipp, til luft og hav.

For andre gang møter vi derfor dette skipet med fargerike flagg, bannere og flygeblader. Vi mener de fører passasjerene bak lyset med falske påstander om ren gass og latterlige «miljøtiltak», som plastfrie sugerør i baren. Passasjerene får derfor rene fakta i hånda av oss når de tråkker på brygga.

Extinction Rebellion-aksjon ved cruiseskipet AidaNova
Extinction Rebellion-aktivist deler ut løpesedler til passasjerene om cruiseskipets klimautslipp.

Verre enn vanlige skip

Cruiseskip av denne typen kan benytte metan som drivstoff. Rederiet som eier AidaNova bruker nettopp dette som et av hovedargumentene for at de nå er miljøvennlige. Metangass er en 20 ganger kraftigere drivhusgass enn CO2.

Utslippene fra disse nye skipene er potensielt større enn vanlige skip. Langt fra bærekraftig og ingen løsning for fremtiden. Når vi samtidig vet at mye av metanen ikke forbrennes, så slipper disse nye skipene ut mye mer CO2 enn sine forgjengere.

Det siste vi trenger

Vi har en Oslofjord som er i krise. Det siste vi trenger nå er at man tilrettelegger for enda flere og større skip, slik regjeringen planlegger.

Extinction Rebellion har planer om å møte mange skip i Oslo denne sommeren.

Powered by Labrador CMS