DEBATT

Byrådslederen tømmer lommeboka for å kjøpe opp private barnehager, og det bør bekymre oslofolk, mener skribenten.
Byrådslederen tømmer lommeboka for å kjøpe opp private barnehager, og det bør bekymre oslofolk, mener skribenten.

– Byrådets meningsløse kamp mot private barnehager fører til dårligere velferd og større budsjettunderskudd

Byrådet i Oslo roper etter staten om statlige overføringer. Samtidig kjøper de opp private barnehager og kaster flere hundre millioner ut av vinduet.

Publisert

Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen banner over at hun ikke har et eget oljefond, samtidig som byrådet kutter i skole, barnehager og eldreomsorg.

Regjeringen kompenserer kommunene for koronautgifter, men byrådet gjør alt de kan for at regjeringen skal fremstå som syndebukk. Det er noe desperat over forsøket på å skjule at de selv har ansvaret for dårlig økonomisk styring.

En krigserklæring

Oslo kommune har de siste to årene kjøpt barnehager for 285 millioner. Denne økonomiske prioriteringen går på bekostning av fellesskapet og gjør det vanskeligere å balansere budsjettene. Jonas Gahr Støres krigserklæring mot private barnehager blir omsatt til praktisk politikk. En nybygget kommunal barnehage til 135 millioner kroner står tom fordi det ikke er behov for den.

I mange tiår har private barnehager sørget for et mangfold av tilbud til byens barn og foresatte. De har sterkt medvirket til en storstilt dugnad for å sørge for full barnehagedekning, og de leverer et svært godt tilbud.

Fornøyde foreldre

Dersom vi ser på brukerundersøkelser fra de siste årene blant foreldre, så scorer de private barnehagene bedre enn hva de kommunale gjør. Det er et faktum som gjør motstanden mot private aktører enda mer uforståelig.

I tillegg til at foreldre er mer fornøyde med tilbudet private barnehager gir, viser tall fra Agenda Kaupang at det offentlige har spart over 20 milliarder kroner de siste ti årene på å la private aktører drive barnehager i stedet for at kommunene gjør det selv. Da blir det mer penger til andre viktige kommunale tjenester.

Når barnehager kan driftes bedre av private aktører, så synes vi det er synd om Arbeiderpartiets ideologiske kjepphester skal trumfe gode tilbud.

Vi bør være bekymret

Når byrådslederen i Oslo tømmer lommeboken for å kjøpe opp private barnehager, så bør det også bekymre lommebøkene til innbyggerne i vår nåværende og tidligere hovedstad. Det tar seg dårlig ut at byens fremste politikere skyter på regjeringen i stedet for å stå til ansvar for egne dårlige valg og prioriteringer.

Trondheims ordfører Rita Ottervik sa det kanskje aller best da hun bestemte at kommunen skulle ta tilbake driften av to av byens mest populære sykehjem drevet av private. «Det er fint at de eldre har det bra, men det er ikke poenget».

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS