Skilt på nynorsk: Strekning med økt trafikkontroll. Typisk norsk. Språk Foto: Berit Keilen / SCANPIX
Skilt på nynorsk: Strekning med økt trafikkontroll. Typisk norsk. Språk Foto: Berit Keilen / SCANPIX

– Osloelevene burde slippe tvungen nynorsk

Vi ønsker valgfrihet til elevene, ved å la dem selv bestemme om de vil ha nynorsk eller ikke.

Publisert

Elever har en hektisk hverdag med pensum som for mange virker overveldende. Da er det trist at elever må bruke unødvendig tid på nynorsk, som man sjeldent eller aldri får bruk for seinere i livet. Oslo FrP ønsker valgfritt sidemål i Oslo.

Kun 21 av over 17.000 elever ved videregående skoler i Oslo har valgt nynorsk som hovedmål. Det er altså et overveldende flertall som bruker bokmål. Det er urettferdig å tvinge på noe som kun en liten promille bruker.

Nynorsk kan være valgfag

21 elever kan fint velge nynorsk som valgfag uten at tusener av elever må få presset faget over hodet. Det er trist at bystyret stemte ned forslaget til Oslo FrP om å gjøre sidemål valgfritt i osloskolen. Det viser at bystyret ikke bryr seg om elevenes frihet.

Nasjonalt ønsker Arbeiderpartiet å tvinge elever til å ta nynorsk, med både undervisning og vurdering. Høyre ønsker at elevene skal undervises i nynorsk, mens Fremskrittspartiet ønsker en enda bedre løsning.

Elevene må få bestemme

Vi ønsker valgfrihet til elevene, ved å la dem selv bestemme om de vil ha nynorsk eller ikke. Den som ønsker å ta faget skal så klart få lov til det. De som vil slippe, kan heller få prioritere andre fag de er mer motivert for. På denne måten settes elevenes interesser først.

Fremskrittspartiet vil som eneste parti gjøre sidemål helt valgfritt. Det er på høy tid at eleven blir best mulig på ett hovedmål og ikke middels dårlig i to. Osloelevene fortjener å slippe påtvunget nynorsk. Vi sier ja til valgfritt sidemål, altså mer valgfrihet for alle hovedstadens elever.

Powered by Labrador CMS