— Jeg er i full jobb, så det er ikke pengene som motiverer meg, sier Ellinor Caspersen. Hun er runner for handletjenesten Svop.

Ellinor (28) sykler rundt på handletur for oslofolk som bestiller og betaler via mobilen

— Jeg har hatt et par runs for Svop før, la oss se om det er noen som trenger en leveranse nå, sier Ellinor Caspersen og drar frem mobilen utenfor grønnsaksbutikken Vatan i Herslebs gate.

Publisert

Svop er en digital tjeneste for hjemlevering av varer. Du kan bestille varer fra inntil tre butikker i ditt nærområde og få varene levert rett på døra. En "runner" i nærheten tar handleturen for deg, og du betaler tilbake utlegget ved levering.

Da koronapandemien stengte store deler av landet, var Oslo-gründerne Yrsa Ulriksdottir og Adiam Mengis sammen med tre andre straks i gang med å pønske ut en webløsning for den nye tjenesten.

— Vi ønsker på ingen måte å bremse eller undergrave den flotte dugnadsånden hvor folk stiller opp for naboen eller handler varer for noen de kjenner. Vår tjeneste skal være et tilskudd, sier Yrsa Ulriksdottir.

Runner handler sokker og hundemat

Svop setter privatpersoner i kontakt med frivillige runnere, som handler hva du vil i ditt nærmiljø og leverer det raskt rett hjem på døren mot et fast honorar.

Man kan bestille varer fra tre butikker samtidig, så lenge det er mulig for en runner å bære varene. Det betyr at du for eksempel kan du få både mat til hunden og et par sokker levert sammen med de nødvendige dagligvarene.

Oslo-grûnderne Yrsa Ulriksdottir og Adiam Mengis (til høyre) bruker all sin tid på å utvikle Svop i disse dager.

— Jeg har hatt et par runs før, la oss se om det er noen som trenger en leveranse nå, sier Ellinor Caspersen og drar frem mobiltelefonen.

28-åringen bruker sykkel for å ta seg frem i byen. Etter et raskt søk på mobilen viser det seg at det er en kunde i sentrum som trenger et par leveranser. Noe skal kjøpes inn på Kiwi og resten på en lokal grønnsaksbutikk.

— Jeg vil bidra med noe

— Det var en venn som nevnte Svop for meg, og jeg liker måten dette er bygget opp på. Kundene kan få hjelp til en billig penge, og runnerne har mulighet til å tjene litt penger samtidig, sier Ellinor i det vi ankommer det første stedet hun skal handle.

28-åringen har variert bakgrunn fra kulturbransjen, og har dessuten både studert japansk og bodd i Japan. I november 2019 var hun ferdig utdannet T-banefører, og stortrives med den jobben.

Når man har sluttsummen på handlelisten, bruker kunden Vipps til å få betalingen over. Så går ferden videre. Enten til neste butikk eller til kunden med varene.

Via telefonen plukker Ellinor Caspersen ut et oppdrag som passer for henne.

— Jeg føler et behov for å være med å bidra med noe. Hjelpe til med noe. Jeg er i full jobb, så det er ikke pengene som motiverer meg, sier Ellinor Caspersen.

— Samtidig har jeg lyst på en ny vindjakke, så kanskje pengene jeg tjener som runner skal øremerkes til det, sier Svop-runneren.

— Tester Svop for en eldre dame

Etter en tur innom Vatan Import i Herslebs gate går ferden videre til kunden. Ellinor ringer kunden og varsler at vi er rett rundt svingen med varene. Så slippes vi inn i den trivelige bakgården ikke så langt fra Schous plass på Grünerløkka.

I tredje etasje står Marit Disteler og venter på oss. Overlevering av matpose gjennomføres med koronateknisk presisjon, og vi får en liten prat med Svop-kunden.

— Dette er første gangen jeg prøver tester Svop, og dette gikk veldig bra, smiler Disteler.

Marit Disteler liker idéen og er godt førnøyd etter å ha testet ut tjenesten.

— Jeg oppdaget Svop via Instagram. Jeg kjenner ei eldre dame som nesten aldri kommer seg ut, så jeg gjør dette litt for å prøve det ut for henne også. Hun er ikke så trygg på dette med bruk av mobiltelefon og pc, men dette betyr at jeg kan gjøre bestillingen for henne. Jeg liker denne idéen godt, sier Marit Disteler.

— Ingen store selskaper bak

Svop er helt nytt og ble lansert i Oslo 22. april, men planene er å utvide tilbudet til så mange steder som mulig så snart det er praktisk og lar seg gjøre.

—Vi har utviklet tjenesten på rekordtid og er forberedt på utfordringer underveis. Vi håper både kunder og runnere er litt tålmodige med oss i starten, sier daglig leder Adiam Mengis.

— Svop er ikke en tjeneste med et stort selskap i ryggen eller årevis med utvikling og planlegging. Vi er åpne for innspill fra alle og ønsker å ha en åpen dialog med brukerne. Slik kan vi forbedre og utvikle tjenesten fortløpende, fortsetter Adiam Mengis.

På nettsiden svop.com finner du informasjon.

— Idéen har kommet fra behovet akkurat nå. Men vi håper Svop er en tjeneste som folk setter pris på, og som også vil leve når samfunnet fungerer normalt igjen etter koronapandemien, sier Mengis.

Man trenger ikke bil for å være runner, og nedre aldersgrense er 15 år. Selskapet har de nødvendige personopplysningene på runnerne. Som runner kan du jobbe så mye du vil og når du vil.

Det er mulig å levere til avvikende adresser, så dersom man som mor eller far har et barn som studerer utenbys, er det mulig å hjelpe dem å fylle opp kjøleskapet.

Tjenesten kan man lese mer om på nettstedet svop.com.

Powered by Labrador CMS