Abdur Razzaq er en sprek 73-åring. Om det er steder i Oslo og omegn han ikke har vært? Nei, det har han ikke oversikt over. Men du kan sjekke både bloggen og Fb-siden hans.

"Abdur på tur" er blitt en hit i sosiale medier. - Oslo har så mye man må se, mener Abdur (73)

Facebook-siden "Abdur på Tur" har blitt en hit blant markabrukere og osloentusiaster. Den pensjonerte ingeniøren og læreren Abdur Razzaq (73) dokumenterer og forteller med både bilder og ord.

Publisert

— Oslo har så mye. Vi har elver og bekkedaler, vi har øyene, vann og tjern i skogen. Jeg er på tur nesten hver dag, sier 73 år gamle Abdur Razzaq.

Han er mannen bak Facebooksiden Abdur på tur. Der lenker han til bloggen sin og forteller om turene i Oslo og i marka rundt byen.

Fikk bedre tid under pandemien

— Folk sa; "du tar så mange bilder, kan du ikke legge dem ut?"

Abdur Razzaq liker også å promotere byen Oslo

— Jeg tvilte litt om jeg skulle gjøre det. Teksten ville ofte ha grammatiske feil, men når jeg først lagde Facebook-siden og bloggen, så sier folk at disse feilene absolutt ikke er i veien for budskapet, sier Abdur til VårtOslo.

Abdur Razzaq er som pensjonist aktivt med i Røde Kors. Da covid-19 tok kvelertak på samfunnet, ble all aktivitet stoppet.

Abdur fikk bedre tid til turgåingen, og han bestemte seg for å dele turopplevelsene sine med leserne.

— Det er ingen skam å snu!

— Jeg har alltid likt å være aktiv, og å være ute. Jeg våkner om morgenen, og tenker at i deg gleder jeg meg til å gå på tur, sier 73-åringen.

— Favoritt-turen min er ofte den turen jeg er på. Noen ganger så tenker jeg at her har jeg vært mange ganger før, men så oppdager jeg en sti innover skogen, og den vil jeg følge.

— En sti fører som regel til et sted, ei hytte, eller noe. Gjør den ikke det, så får jeg bare snu. Det er ingen skam å snu, ler Abdur.

Dagens tur gikk opp Ekebergskrenten. Det gir god kondis, og god utsikt.

Abdur er også interessert i historien bak stedene han besøker. Han forteller om veibygger Anton ved Sætertjern i Enebakk, og han forteller om Hadelandsveien som går gjennom Lillomarka.

— Jeg tenker på de som arbeidet på gruvene i Lillomarka, og vest for Sognsvann. Det må ha vært en hard jobb, sier han.

— Jeg går nesten alltid alene

— Det står et skilt oppe ved Vettakollen, med fortellingen om en kvinne som fødte et barn utenfor ekteskap. Når jeg går der, tenker jeg på henne, sier Abdur.

Ofte er skogen nær byen full av historie. Årvollåsen med Haralds hytte er et slikt sted.

Skogene rundt byen er full av historier om hard arbeid, lite mat og om nøkken som tok deg hvis du gikk for nær vannet.

— Jeg går som regel alene, men kan prate som en foss når jeg møter folk, sier Abdur Razzaq

— Jeg liker veldig godt å gå langs ei elv eller en bekk. Det er en spesiell stemning langs vassdragene, og lufta er frisk og god. Reisebloggen.no har gjengitt min skildring av turer langs Mærradalsbekken, og langs Ljanselva, forteller Abdur.

Kom til Norge for over 50 år siden

Han går nesten alltid alene. Han liker det slik. Han har i det siste stadig opplevd at folk han møter på tur, spør om han er Abdur-på-tur-Abdur.

Dagens tur endte opp på Vålerenga. Abdurs foto dokumenterer dagens situasjon på Hylla

— Det er bare gøy. Jeg liker å snakke med folk, og kan prate som en foss. Det jeg ikke liker er folk som sier de vil bli med, for så å ringe i siste øyeblikk med en unnskyldning om å ha fått vondt i beinet, eller noe sånt. Det er lettere å planlegge alene, sier han.

Den tidligere ingeniøren kom til Norge fra Pakistan første gang i 1971. Etter ti år i Norge hadde han i flere år jobb i Nigeria og Pakistan.

— Da jeg kom tilbake syntes arbeidsgiveren at jeg var for gammel, og hadde ingen jobb til Abdur.

— Jeg begynte i stedet som morsmålslærer, og tok videreutdanning som lærer. Kona mi er også lærer. I 2011 tok jeg ut AFP, og ble pensjonist, sier den spreke 73-åringen.

— Da kunne jeg dyrke lidenskapen min med turgåing, og jeg ble sterkere engasjert innen Røde Kors, forteller Abdur.

Powered by Labrador CMS