Pontus Finstad og Vålerenga slet med å skape noe hjemme mot Storhamar onsdag kveld. Dermed ble det tidlig sommerferie på iskrigerne fra Oslo øst.

God ferie, Vålerenga hockey! - Fryktelig trist å ryke, sier veteran Tobias Lindström

Etter to dårlige kamper på rad forsvant Vålerengas håp om NM-finale i hockey på Jordal onsdag kveld. — Vi kommer sterkere tilbake neste år, lover VIF-trener Fredrik Andersson.

Med kniven på strupen etter mandagens tap på Hamar, måte Vålerenga vinne onsdagens sjette semifinale hjemme på Jordal for å ha noe håp om igjen å hente kongepokalen hjem til Oslo øst.

Etter den andre dårlige og tafatte kampen på rad, ble det med drømmen også denne gang for østkantens stolthet. I stedet for finaler mot Stavanger blir det nå sommerferie på iskrigerne.

— Vi har slitt med å score mål de siste to kampene. Når vi i tillegg drar på oss en masse unødvendige utvisninger blir det som det blir, sier en svært skuffet Vålerenga-veteran Tobias Lindström til VårtOsloi.

Tafatt og slitent

De to siste kampene har etter den overbevisende hjemmeseieren lørdag vært en stor nedtur for iskrigerne. Hva som har skjedd de siste dagene er ukjent, men plutselig har de kongeblå virket både slitne og initiativløse.

Det har ført til to tap på rappen.

—Jeg er enig. Vi virker litt slitne. Så må vi i etterkant analysere om vi har hatt den riktige oppkjøringen til disse viktige semifinalekampene, sier Vålerenga-trener Fredrik Andersson.

Han er likevel ikke alt for skuffet over sin første sesong som sjef på Jordal.

Storhamar-spillerne kunne juble for finaleplass på Jordal onsdag kveld.

— Vi hadde jo en drøm om å nå finalene, men alt i alt synes jeg vi gjør en godkjent sesong, sier svensken.

Nå ser han fram til å skulle sette enda mer preg på østkantlaget i sin andre sesong som hovedtrener på Jordal.

— Nå skal vi bygge videre på den grunnstammen vi har her. Og så kan vi kanskje få hentet inn noen spillertyper vi har manglet denne sesongen, sier han.

Kaptein Røymark: — Ikke godkjent

Mens trener Anderson valgte å se det positive i årets sesong, selv om det ikke ble finalespill på gutta hans, var kaptein Martin Røymark hakket mer misfornøyd enn hva sjefen var.

Storhmar var det klart beste laget i den sjette semifinalen, men her redder keeper Mitch Gillam Vålerenga.

— Det er fryktelig skuffende å ryke mot Storhamar. Jeg synes heller ikke en tredjeplass i serien og exit her kan kalles godkjent. Til det hadde vi større ambisjoner før sesongen startet, mener han.

Nå blir det en sommerferie i ettertankens tid for gutta i kongeblått, før oppkjøringen starter til neste sesong.

— Jeg er sikker på at vi skal komme tilbake sterkere neste år, sier Tobias Lindström.,

Vålerenga var sin egen verste fiende

Med alt på spill før kampen måtte hjemmelaget få en god åpning på onsdagens kamp, men realiteten ble en helt annen. Etter å unødvendig ha tapt noen dueller i vantet bak egen keeper, ble østkantens soldater straffet av Eskild Bakke Olsen som gir de gule og blå ledelsen etter bare førti sekunder.

Deretter kom perioden inn i det samme bildet som på Hamar på mandag, hvor iskrigerne slet med å skape noe som helst. Det skulle også ta nesten seks og et halvt minutt før gutta i kongeblått fikk registrert et skudd mot Storhamar-keeper Trym Gran.

Og om ikke østkantgutta var sine egne verste fiender i starten av kampen, klarte de også å bomme på nesten åpent mål, når de i tredje kamp på rad skapte en kjempesjanse i undertall. Det øyeblikket var svært talende for den innsatsen gutta fra Jordal la ned under onsdagens første tjue minutter med semifinalehockey.

VIF-keeper Mitch Gillam måtte hjelpes av isen med skade i slutten av den første perioden.

Etter en periode hvor gjestene fra Mjøsas bredder vinner skuddstatistikken hele 13-4, var det svært lite å være fornøyd over for hjemmefansen. Et lysglimt var at de pådro seg hele fire utvisninger i løpet av perioden, men ikke slapp inn baklengsmål i undertall.

Bedre ble ikke ting av at førstekeeper Mitch Gillam, rett før periodeslutt, måtte forlate isen med skade. Han ble erstattet av Tobias Breivold, som ikke hadde spilt en kamp siden siste seriekamp mot Manglerud Star sent i februar.

Breivold holdt likevel buret rent den korte tiden som var igjen av perioden. Gjestene kunne dermed gå av isen med en fortjent 1-0-ledelse etter den første perioden.

Tynt, tynnere, tynnest

Fra ikke å ha skapt noe i løpet av den første perioden, var det et adskillig mer aggressivt Vålerenga-lag som kom på isen til den andre perioden. Helt i starten fikk de også hjelp av en Storhamar-utvisning, men avslutningene fra de kongeblå i overtallsspillet var ikke mye å skryte av.

Den lett oppløftende starten på midtperioden fra Fredrik Andersons gutter skulle ikke vare utover i perioden, og sakte men sikkert tok hamarsingene igjen full kontroll over kampen. Og med snaut åtte minutter igjen av perioden kunne Eskild Bakke Olsen, i overtall, igjen sette pucken i Vålerenga-nettet.

Storhamar-spillerne hadde god kontroll på Mika Partanen og Vålerengas andre måljegere i den sjette semifinalen.

Den scoringen drepte det meste av håp både på tribunene og isen, og dermed kunne gjestene ta siste pust i bakken med en behagelig ledelse.

Ingen vei tilbake

Skulle det være en ørliten mulighet for gutta i kongeblått til å komme tilbake igjen i kampen, var man avhengig av en tidlig scoring i den siste perioden. Både mål og sjanser lot derimot vente på seg, og jo lengre klokka tikket mot slutt, jo vanskeligere skulle oppgaven bli for VIF-gutta

Comeback-drømmen brast endelig etter vel fire minutter av perioden da tidligere MS-back Joachim Lunde Hermansen mistet hodet og fikk en fem minutters utvisning pluss matchstraff for en takling på en motstander.

Derfra og inn var det liten eller ingen tvil om hvor seieren skulle ende, selv om gutta fra Jordal, med to mann mer på isen, fikk en redusering fem sekunder før slutt ved Tommi Taimi. Gjestene fra Hamar kan dermed fortjent booke billettene til finalene mot Stavanger Oilers på bekostning av erkerivalen.