Hamar 20230327. Vålerengas keeper Mitch Gillam må kapitulere og Storhamar øker til 2- 0 i den 5. semifinalen under NM sluttspillet for menn ishockey mellom Storhamar og Vålerenga på CC-Amfi i Hamar.Foto: Rodrigo Freitas / NTB
Vålerengas keeper Mitch Gillam må kapitulere og Storhamar øker til 2- 0 i den 5. semifinalen.

Tannløst Vålerenga tapte igjen på Hamar: - I dag henger vi ikke med, mener Jørgen Karterud

Storhamar kan avgjøre semifinaleserien mot Vålerenga på Jordal onsdag etter å ha beseiret iskrigerne på Hamar i kveld. — Vi må opp flere hakk på onsdag, sier Vålerenga-sjef Fredrik Andersson.

Etter å ha vært dominante hjemme mot Storhamar i den fjerde semifinalen på lørdag, var det svært viktig for Vålerenga også å ta seieren i den femte på Hamar mandag kveld.

Ute på isen ble det fort klart at gutta fra hovedstaden ikke trives i mjøsbyen.

Etter en svak kamp tapte Fredrik Anderssons gutter til slutt 3-0 mot erkefienden fra Hedmark.

Mange feil og lite energi

— I dag fortjente Storhamar å vinne. Vi skaper alt for lite, sier Vålerenga-trener Fredrik Andersson.

Forskjellen fra lørdagens styrkeoppvisning til mandagskveldens svake kamp kunne ikke vært større.

Fra start hang ikke østkantgutta med, og rota bort pucken alt for enkelt i egen sone. I tillegg vant de knapt en duell gjennom store deler av semifinalebataljen.

Da blir det vanskelig å vinne hockeykamper.

Sebastian Johansen var for andre kamp på rad nær ved å score i undertall. Denne gangen reddet Storhamar-keeper Trym Gran forsøket.

— Vi henger ikke med i denne kampen. Når vi ikke treffer med pasningene og ikke vinner en duell, så vinner du ikke hockeykamper, sier en ærlig og skuffet Jørgen Karterud til TV2.

VIF-trener Fredrik Andersson var heller ikke fornøyd med det han så i CC Amfi.

— I dag mangler vi både fart og energi. Da blir det vanskelig å få pasningsspillet til å sitte. Dette er nok den dårligste semifinalekampen vi har spilt, mener svensken.

To nye matchpucker

Etter tirsdagens tap har gutta fra Jordal likevel to nye sjanser til å ta seg til finalene mot Stavanger. Første mulighet kommer hjemme på Jordal onsdag kveld.

— Vi har kniven på strupen på onsdag. Da må vi opp flere hakk fra det vi viste i dag, sier Fredrik Andersson.

Spesielt lite fornøyd var han med overtallsspillet gutta hans viste på Hamar.

— Powerplayet vårt var på ingen måte bra i dag. Spesielt er jeg skuffa over at vi ikke klarte å skape noe med to mann mer på isen, sier VIF-treneren.

Vålerenga på hæla fra start

Med en god opplevelse hjemme på Jordal på lørdag, var gjestene fra hovedstaden svært interessert i å holde presset oppe på hamarsingene fra første dropp mandag.

Det lykkes de delvis med, og etter bare ett og et halvt minutt fikk Jørgen Karterud en kjempesjanse.

Den reddet Storhamar-keeper Trym Gran mesterlig. Like etterpå smalt det for første gang ute på isen med en skikkelig slåsskamp, hvor flere spillere fra begge lag var involvert. Det førte til to utvisninger for begge lag.

Magnus Brekke Henriksen og Vålerenga slet mot Storhamar-spillerne i den første perioden.

Dermed måtte begge lag spille med fire mann på isen i to minutter. Og da VIF-back Stefan Espeland rota med pucken i egen sone, kunne NHL-veteranen David Booth sende hjemmelaget i føringen.

Etter den scoringen, kunne iskrigerne spille tre minutter med en mann mer på isen, men gutta fra østkanten fikk kun ett skudd på mål i løpet av overtallet.

Etterhvert som perioden skred fram var det tydelig at Storhamar var det laget som virket friskest og de som ville mest. Blant annet traff Jonas Djupvik Løvlie metallet med et susende skudd, mens gutta Jordal slet med å virkelig teste Trym Gran i hjemmeburet.

Og etter 13 minutter skal svenske Jacob Berglund sende CC Amfi til himmels med kveldens andre scoring for de gule og blå.

Til tross for nok et stolpeskudd for hjemmelaget fra Andreas Dahl, og store sjanser for østkantguttas Thomas Olsen og Mika Partanen, ble det ikke flere mål i løpet av de første tjue minuttene.

Med det kunne Petter Thoresens gutter gå til pause med en høyst fortjent ledelse.

Bedre midtperiode fra iskrigerne

Etter å ha spilt det som må ha vært den dårligste perioden i semifinaleserien til nå, kom gutta i hvitt ut med mer energi i starten av den andre.

Selv om det fortsatt ikke var alt som stemte, og da spesielt når det gjaldt pasningskvaliteten, var gutta fra Oslo øst mye mer med spillemessig.

Halvveis i perioden hadde likevel ikke laget klart å redusere eller utlikne, og det ble stadig klarere og klarere at hjemmelaget ikke ønsket å ta noen unødvendige sjanser framover på banen.

Dermed ble det ikke mye å gjøre på en god stund for Vålerenga-keeper Mitch Gillam.

Vålerenga-keeper Mitch Gillam stoppet Storhamars Martin Rønnild på kloss hold.

Kanadieren måtte derimot virkelig i aksjon da Martin Rønnild etter snaut 14 minutter kom alene mot mål.

Det endte med redning fra sisteskansen, og minuttet senere var Thomas Olsen nære ved å lure inn en redusering men Trym Gran reddet nok en gang lagkameratene sine ved hjelp av godt keeperspill.

Under lørdagens kamp i Oslo kunne VIF-spiller Sebastian Johansen score to ganger i undertall. Tirsdag kveld skulle han mot slutten av midtperioden igjen få sjansen.

Denne gang reddet Storhamar seg unna, og lagene kunne gå til siste pause med samme resultat som da de gikk til første hvile.

Fryktelig dårlig power-play

Mens midtpeioden hadde vært en liten opptur for Vålerenga-spillerne, ble starten på de siste 20 minuttene nok en gang vanskelige.

Spesielt var hjemmelaget nær en scoring da Villiam Strøm igjen rotet bort pucken i egen sone. Skuddet fra Peter Quenneville ble reddet av Mitch Gillam.

Med vel tre minutter spilt pådro hjemmelaget seg to utvisninger på rad, og iskrigerne fikk muligheten til å spille med to mann mer på isen i vel et minutt.

Muligheten til å få en redusering ga likevel et merkelig skuddredd gjestelag fra seg.

Heller ikke det siste minuttet i overtall, med en mann mer på isen, førte til mange farligheter foran hjemmekeeper Gran.

Vålerenga-keeper Mitch Gillam stanser Storhamars Patrick Thoresen mandag kveld.

Mens klokka tikket ubenhørlig mot kampslutt skal gjestene fra hovedstaden ha all ære av å ikke gi opp. Det ville seg bare ikke.

For hjemmelaget ble det få store sjanser, men målscorer Quenneville fikk et par muligheter til å overliste VIF-keeperen. Begge gangene mislykkes han.

Gjestenes Martin Røymark fikk etter snaut femten minutter, nok en gang i undertall, en kjempesjanse til å skape ny spenning i kampen, men klarte ikke å løfte pucken over hamarsingenes burvokter.

Og med minuttet igjen kan Anton Karlsson avgjøre kampen ved å sette pucken i åpent mål, etter at Fredrik Andersson tar ut keeper i jakten på nødvendige mål. Dermed kan Storhamar avgjøre semifinaleserien med seier på Jordal onsdag kveld.

Storhamar - Vålerenga 3 - 0 (2-0,0-0,1-0)

CC Amfi. 5717 tilskuere

Hoveddommere: Christian Bo Persson / Marcus Vardeberg Wannerstedt

1.per: 1-0 (02.53) David Booth (Jacob Berglund) 2-0 (13.11) Berglund (Anton Karlsson)

2.per: Ingen

3.per: 3-0 (58.59) Anton Karlsson (Booth / Berglund)

Utvisninger: SIL: 5x2min og 1x5min VIF: 5x2min