— Nå har jeg holdt det gående siden klokka halv syv i morges. Dagen er jo nesten som den pleier, men du merker likevel at det er noe som ikke er helt som det skal, sier ordfører Marianne Borgen (SV) til VårtOso.
Når vi møter ordføreren tidlig på formiddagen er hun akkurat i ferd med å besøke en nyvinning av året. I mangel av ekte barnetog i år fikk Fredrik Sørensen, for tolv dager siden, en idé om å lage et virtuelt 17. maitog i det populære dataspillet Minecraft.
Fra en base i Strandgata i Oslo styres det virtuelle barnetoget. Og ordføreren var nysgjerrig på hva dette var for noe. Derfor stikker hun innom en tur.
Og ordføreren, med liten innsikt i moderne dataspill. var imponert over hva folket bak det virtuelle barnetoget har fått til.
— Dette var en fantastisk god idé. Det er utrolig å se hva en kan få til og ikke minst artig for ungene, som jo dagen egentlig er til for, smiler ordføreren mens følger toget.
På storskjermen bak henne åpenbarer Slottsplassen og Slottet seg foran mange som deltar i det virtuelle toget. Men en viktig ting mangler.
— Er Kongen på balkongen sin, spør Marianne Borgen.
— Nei, dessverre. Det har vi ikke fått til, men kanskje vi får det til neste år, forteller arrangør Fredrik Sørensen.
I løpet av dagen håper han over 100.000 barn og unge har deltatt i det virtuelle toget.
Etter besøket i Strandgata bar det videre for ordføreren. Selv om hun var like travel som på en vanlig 17. mai, var det uten faste arrangementer og helt klare planer.
— Det blir mye pop-up arrangementer jeg skal få med meg i timene framover. Så det blir spennende å se hva dagen kan by på. Jeg gleder meg veldig, sier Marianne Borgen.
Det sentrum Borgen etterlater seg når hun drar videre er relativt folketomt, og det er lite som tyder på at det faktisk er nasjonaldagen vi feirer i dag. Og akkurat at det var folketomt sentrum denne nasjonaldagen håpet ordføreren ville holde seg også utover ettermiddagen.
— Det er selvfølgelig viktig at folk nyter og feirer dagen, men jeg håper også at oslofolk er sitt ansvar bevist og feirer hjemme. Det er viktig at vi unngår store folkeansamlinger for å sørge for å holde smittefaren nede, påpeker Marianne Borgen før hun forsvinner videre til neste post.