Her skulle det vært fullt av glade barn og jublende tilskuere. 17. mai 2020 var Karl Johans gate pyntet og nesten folketom.

Karl Johans gate pyntet men tom: - Det betyr ikke at 17. mai er mindre verdifull

Med unntak av krigsårene har barnetoget gått ned Karl Johan og opp til Slottet i 150 år. — Årets 17. mai er mer stille og ettertenksom, kanskje, sa stortingspresident Tone Trøen til elever fra Vålerenga skole.

Publisert

— Men det betyr ikke at den er mindre verdifull, sa stortingspresident Tone Trøen (H) da hun talte til elever fra Vålerenga skole på Eidsvolls plass utenfor Stortinget søndag morgen.

I år er det 125 år siden Vålerenga skole ble åpnet, og elevene skulle gått fremst i 17. mai-toget.

Stortingspresidenten pekte på at mange i år vil feire med bare sine nærmeste. Vi får en anledning til å tenke litt mer enn vi pleier på hva vi faktisk feirer, tilføyde hun.

— Vi kan glede oss til neste 17. mai

Siste gang det ikke var barnetog på 17. mai, var under andre verdenskrig.

Tone Trøen trakk fram at det i år er 75 år siden frigjøringen. I 1945 gjorde freden som nettopp var vunnet at det ble ekstra fint å feire 17. mai, påpekte hun.

— Vi kan også glede oss til neste 17. mai, når alle kan gå i barnetog som vanlig igjen. Vi får i hvert fall lov til å feire i år, selv om det blir annerledes, sa stortingspresidenten til Vålerenga-elevene.

Trøen viste til at Grunnloven har vært fundamentet for det norske samfunnet og har gitt oss retning både i gode og mindre gode dager.

— Det gjelder også i år, under arbeidet med å håndtere koronakrisen. Grunnloven har vært rettesnoren i jakten på fungerende politiske løsninger, og garantisten for at det demokratiske systemet fungerer, og alles rettigheter er intakt, sa hun.

Powered by Labrador CMS