Her legger vekterne i bakken mannen som nekter å oppgi personalia i billettkontrollen. Foto: Øyvind Michelsen

– Voldsnivået var så høyt at den anholdte, vaktmannskapene og vi som var tilfeldig forbipasserende kunne bli skadet

Høyres medlem av bydelsutvalget i Gamle Oslo, Øyvind Michelsen, ble rystet da han nylig bevitnet en brutal hendelse på t-banen.

Tre vakter på Grønland t-banestasjon la i bakken en mann som nektet å oppgi personopplysninger ved en billettkontroll. På bakgrunn av hendelsen har han skrevet et brev til justisdepartementet, byrådet i Oslo og Ruter.

«På meg virket det som om voldsnivået fra alle parter var så høyt at den anholdte, vaktmannskapene og vi som var tilfeldig forbipasserende kunne bli skadet i voldshendelsene», sier han i brevet.

Øyvind Michelsen ble rystet og skrev et brev til flere offentlige etater etter voldshendelsen på t-banen. Foto: Privat

Maktbruk som eskalerer

– Når personer med traumatisk bakgrunn anholdes kan dette føre til voldsbruk og tumulter og personskade som eskalerer og utvikler til voldsomme kamper mellom vaktmannskaper og den anholdte, slik det skjedde på Grønland T-banestasjon, skriver han.

På bakgrunn av hendelsen, spør Michelsen: – Er reglene for tilbakeholdelse av personer uten gyldig billett klare nok? Er reglene for tilbakeholdelse ved manglende billett tolket for vidt? Hvilke fullmakter har et vaktselskap for fysisk inngripen og anholdelse.

Høyre-politikeren påpeker at maktinngrep mot borgere uten billett må sees opp mot skaden som et slik inngrep kan få på personen og på baneselskapets tap av inntekter.

– På meg virket hendelsen svært farlig og svært belastende for den anholdte, og den virket også farlig for oss som var på stedet og ventet på T-banen. Slike opprivende scener bør unngås så vidt mulig av hensyn til oss alle, mener Øyvind Michelsen.

Skallet ned vekterne

Fra Ruter får vi høre en litt annen historie om hendelsen.

– Personen skallet ned en vekter i billettkontrollen. Det skjedde uten noen spesiell provokasjon, sier kommunikasjonssjef Sofie Bruun.

For å sikre seg selv og situasjonen på plattformen, ble mannen lagt i bakken, opplyser hun. Politiet ble tilkalt og kom raskt til stedet. Etter hendelsen lot de mannen gå.

Sofie Bruun opplyser at vekterne i Ruter forsøker å unngå fysisk kontakt med passasjerer som nekter å oppgi personalia, det vil si navn, adresse og fødselsdato.

Politiet bekrefter hendelsen

– Men billettkontrollørene vil be passasjerer som nekter å oppgi persondata om å vente til politiet kommer. Forsøker passasjeren å gå, vil billettkontrollørene stå i ring rundt personen og hindre denne i gå noe sted, sier Bruun.

Pressevakt i politiet, Roar Hansen, bekrefter at de fikk beskjed om at mannen skallet til en vekter. – Vi pågrep ikke mannen, men bortviste han fra stedet. Nå er det opp til fornærmede om de vil anmelde hendelsen, sier han.

– Kan bruke litt makt

Politiadvokat i Oslo politidistrikt, Kai Spurkland, som også forsker på vekterjuss, bekrefter at denne typen situasjoner skjer jevnlig.

Ifølge politiadvokat Kai Spurkland kan vektere bruke noe makt i enkelte situasjoner. Foto: Politihøgskolen

– Vekterne på t-banen har normalt ikke lov til å bruke makt, men kan gjøre det når en person nekter å oppgi personalia i en billettkontroll. I den grad de holder tilbake personen fysisk, skal dette skje forholdsmessig, det vil si at de ikke kan bruke for mye makt og heller ikke for lenge.

Kontrollørene kan med andre ord holde tilbake en person til politiet kommer på stedet, ifølge politiadvokaten.

– Men dersom politiet sier de ikke har tid før om tre timer, kan ikke kontrollørene holde personen tilbake. Angriper personen kontrollørene, oppstår derimot en helt ny situasjon. Da blir det et nødverge, ifølge straffeloven, og de som blir angrepet har rett til å forsvare seg, sier Spurkland.

Powered by Labrador CMS