Kronprins Haakon Magnus ankommer Salam og Hammersborg fritidsklubb. Dua til høyre i bildet får symbolisere at han kom i fred. Foto: Olav Helland

— Vi stiftet Salam, for ingen er født haram. Salam er til for skeive muslimer, og i dag kom Kronprinsen på besøk

Salam, organisasjonen for skeive muslimer, har fått egne lokaler gjennom bydel St. Hanshaugen, på Hammersborg fritidsklubb. Åpningen, med Kronprins Haakon Magnus på første rad, ble både en tankevekker og en fest.

— Vi har satt alt på spill, familie og økonomi, for å få til denne organisasjonen. Nå håper jeg at dere ser hvor viktige vi er. At Kongehuset er representert her i dag, er en enorm anerkjennelse for oss, og det gjør veien videre mindre skummel å gå, sa vise generalsekretær Thee Yezen Al-Obaide ved åpningen.

Ved stiftelsen i desember 2018 hadde Salam ingenting. Ikke engang en stemme i samfunnet. Hardt arbeid og mot har gjort at de i dag kunne invitere til stor åpning.

Grunnleggerne av Salam, fra venstre Begard Reza, Hasti Hamidi og Thee Yezen Al-Obaide. Foto: Olav Helland

Dette er Salam

Salam er en frivillig organisasjon som fremmer et inkluderende og trygt miljø for lesbiske, homofile, bifile, transpersoner, og/eller andre ikke-kjønnsnormative med muslimsk bakgrunn i Norge.

Salam ønsker å tilby trygge rom for ytringsfrihet, toleranse, inkludering, tilhørighet og vennskap.

— Jeg har fått høre mange historier i dag, om mennesker som har tatt vanskelige valg i en vanskelig situasjon. Dette var likevel en fest å bli glad av. Det er godt å møte folk som kjemper for kjærligheten. Det var kampen for kjærligheten som ble feiret, sa Hans Kongelige Høyhet, kronprins Haakon Magnus etter å ha overvært åpningen av organisasjonen Salam i dag.

En stor og viktig anerkjennelse

En alvorstung stillet legger seg over forsamlingen idet kronprinsen skrider inn gjennom porten til Hammersborg fritidsklubb. Et alvor som letter med kronprinsens lette og folkelige «hei hei».

— For oss er det en anerkjennelse at Kronprinsen ville komme hit i dag. En stor anerkjennelse fra samfunnet, og privat. Vi har kjempet så hardt for å få til dette, men dagen i dag viser at det har vært verdt det, sa generalsekretær i Salam, Begard Reza, i de hektiske minuttene før det kongelige besøket.

En slik dans i offentligheten kan bety mange år i fengsel i Iran, fortalte Thee Yezen Al-Obaide. Foto: Olav Helland

Antirasistisk og feministisk

Hittil har Salams arrangementer vært lukkede og kun for eget nettverk. Feiringen av organisasjonens lokale er det første offentlige og åpne arrangementet. Programmet Salam sto for ved åpningen bar vitne om at de er en antirasistisk og feministisk organisasjon.

Organisatorisk leder Hasti Hamidi ønsket velkommen sammen med Thee Yezen Al-Obaide og Begard Reza. Rimet de framførte fra scenen pekte på alvoret bak opprettelsen av organisasjonen, men løste også på smilebåndet. Iranske Benyamin Farnam bidro med musikk og egen poesi.

Smil gjennom alvoret kom også fram da fortellerkunstner Mehda Zolfaqari fortalte om gjensynet med fødelandet Iran etter tjue år på Holmlia.

Forfatter og skuespiller Camara Lundestad Joof leste fra boka si, Eg snakker om det heile tida. En opplesning som satt som et skudd. Når nazistene marsjerer i norske byer, kommer spørsmålet om hvor de kommer fra. Hvor har de vært siden 1945. Svaret, mener Lundestad Joof, er at de har vært her hele tida.

Latteren satt løst da initiativtagerne til Salam fortalte sin historie. Med regnbueflagget i bakgrunnen. Foto: Olav Helland

Kjente en tåre i øyekroken

– Det eneste riktige for meg, var å komme hit i dag. Jeg gir min fulle støtte til Salam. De må kjempe sin kamp, men jeg skal støtte dem. Det er modige mennesker vi har fått møte her i dag. Mennesker med en befriende åpenhet.

– Jeg er ikke lettrørt, men å møte disse modige folkene gjorde inntrykk på meg, sa Karin Andersen (SV). Foto: Olav Helland

Jeg er ingen lettrørt person, men jeg må innrømme at jeg kjente en tåre i øyekroken i dag. Det er også viktig at Kronprinsen var her i dag, sa stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) da det offisielle programmet var over.

Begeistret var også venstres Grunde Almeland. Han pekte på at grunnleggerne av Salam har ofret mye for å skape noe for en utsatt gruppe i samfunnet. Almeland har arbeidet med spørsmål rundt hatkriminalitet.

– Oslo er en tolerant by overfor skeive, men det er fortsatt en vei å gå, sa han.

Kronprinsen takket de tre grunnleggerne av Salam for besøket. Foto: Olav Helland

Støtte fra Frp

Også andre regjeringspartier enn Venstre ønsker Salam velkommen. Stortingsrepresentant Silje Hjemdal (Frp) peker på en merknad fra sitt eget parti som fikk full støtte på Stortinget.

Familie- og kulturkomiteen merker seg at det finnes frivillige organisasjoner som jobber for at alle, uavhengig av seksuell orientering, kjønnsuttrykk og kjønnsidentitet, skal finne trygge rom for ytringsfrihet, toleranse, inkludering, tilhørighet og vennskap. En slik organisasjon er nyopprettede Salam, som jobber blant dem med minoritetsbakgrunn i Norge. Slikt arbeid, hvor menneskeverdet er det sentrale elementet, overordnet religiøse og kulturelle normer, er viktig for både den enkelte og samfunnet rundt.

Kronprinsen stilte velvillig opp for pressen. Foto: Olav Helland

Det var etter å ha lest i VårtOslo, om at Salam var på utkikk etter et lokale, at bydel St. Hanshaugen tilbød organisasjonen plass ved Hammersborg fritidsklubb.

Powered by Labrador CMS