demo i 1969
Demonstrasjon utenfor hotel Continental til støtte for FNL. Foto: Dagbladet / Norsk folkemuseum

– Vi skulle ha beinflydd nedover Løvebakken med et par illsinte klassepurk i hæla og kasta stein

Og innimellom skulle vi ha vanka på Nisseberget i Slottsparken og sitti med beina i kors mellom et par hippie-berter og røyka rev og bare glist med Hendrix og Hey Joe i hue.

Ikke før hadde foreldra våre slitt seg ut av trangboddheten på Grünerløkka, Sagene og Torshov og kommet seg inn i en 4-roms på Økernbråten, Stovner eller Romsås med brusmaskin, Ford Escort på avbetaling, hytte på Hadeland og fullt kjøleskap, så dukka vi opp på gutterommet som troll av eske en morra med langt hår, Che Guevara på veggen og Sgt. Pepper på platespiller’n… og vi var dritlei – dritlei av ikke å bli sett og hørt, dritlei av ikke å bli forstått – faen heller… vi forsto oss jo knapt nok sjøl en gang – men uansett; vi var dritlei. 

FAKTA

Asfaltepistler logo

Asfaltepistler fra Tigerstaden er Terje Børjessons småbetraktninger om livet i byen, fra 50-tallet og frem til i dag. Teksten er hentet fra boka Gatelangs med kamera og noen bakgårdsbetraktninger, som blir gitt ut høsten 2018.

Skulle ha kasta stein

Vi skulle ha krabba opp på barrikadene og beinflydd sammen med Tron Øgrim nedover Løvebakken med et par illsinte klassepurk i hæla og kasta stein – ja, vi skulle ha kasta stein mot den amerikanske ambassaden i harmdirrende protest mot B-52enes teppebombing av Vietnam, solgt Klassekampen på Olaf Ryes plass stæsja opp med palestinaskjerf, flippskjegg og en alvorlig mine – og pælma råtne egg på Carl I. Hagen 1. mai i Birkelunden – alt det der skulle vi ha gjort.

vietnamdemonstrasjon
Demonstrasjon mot vietnamkrigen på Eidsvolls plass i 1968. Foto: Henrik Ørsted / Oslo museum

…og røyka rev

Og innimellom skulle vi ha vanka på Nisseberget i Slottsparken og sitti med beina i kors mellom et par hippie-berter og røyka rev og bare glist med Hendrix og Hey Joe i hue – og sprada rundt i fargesprakende klær og stinka røkelse mens vi mediterte og dreiv med yoga. Faen heller, vi skulle ha finni oss sjæl i 68 – det var det vi skulle ha gjort.

Les flere av Terje Børjessons asfaltepistler.

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer