Snart er det slutt for Bokstua på Bislett. Innehaver Anne Borge gir seg, og ingen tar over. Foto: Tarjei Kidd Olsen
Tradisjonsrik og høyt elsket. Likevel: Bokstua på Bislett gir seg
Konkurransen fra de store kjedene ble for hard. Den 20. desember er siste åpningsdag for bokforretningen på Bislett, som så mange småbarnsforeldre og pedagoger har besøkt og elsket.
I vinduene på bokhandelen henger det to gule skilt skrevet på papp. Der står det OPPHØRSSALG!!!! Med store håndtegnede bokstaver og fire utropstegn bak.
– De siste to årene har jeg ikke hatt råd til å lønne meg selv. Så nå har jeg bestemt meg for å legge ned butikken, sier Anne Borge (65), daglig leder og innehaver av Bokstua på Bislett.
Beinhard konkurranse
Hun forteller om beinhard konkurranse om lærebøkene, om at bokforretningen på Oslo Met stilte et ultimatum om at pedagogstudentene skulle handle hos dem og at bokkjeden ARK tok innersvingen på spillmarkedet. Men hun legger heller ikke skjul på at det har vært et privilegium å drive bokhandelen rettet mot barn, foreldre, studenter og pedagoger.
– Dette har vært en fantastisk arbeidsplass. Svært mange barn og foreldre har brukt butikken, og daglig har jeg fått tilbakemeldinger om hvor flott det er her. Jeg har fått brukt av meg selv og min kompetanse som pedagog.
Her finner du alt
Til Bokstua kommer folk for å se bøkene, for å bla i dem og fordi butikken ser så pen ut og er full av små detaljer, utstillinger og gjenstander.
Bokstua på Bislett er kjent for bredden i sortimentet. Her kan du finne «alle» de klassiske og populære barnebøkene på ett og samme sted. Ikke minst fører butikken litteratur om oppdragelse og det å jobbe med barn. Derfor har stedet vært flittig brukt av barnehagepedagoger og pedagogstudenter.
– Jeg tar ikke inn så mye ræl, men har fylt opp med det beste av det beste. Det kommer daglig folk innom for å fortelle sine historier. Ungene elsker å være her. Bydelen går glipp av en levende bokhandel, sier forretningens siste ansatt.
Bokhandel siden mellomkrigstiden
Det er 25 år siden bokhandleren åpnet den frittstående bokhandelen.
– For ti år siden merket jeg en nedgang i salget av pensumbøker. Jeg mistet avtalen med Fagsenteret for barn og unge, og salget til studentene gikk ned fordi Akademika på Bislett kjørte beinhardt og krevde enerett til studentene på Høgskolen i Oslo, sier Borge.
Det har vært bokhandel i lokalet på ærverdige Bislett helt siden 1935.
– Jeg var så heldig å få ta over. Da jeg begynte som bokhandler på Manglerud, for 35 år siden, ble det stilt krav til fagligheten. Man ble høytidelig tatt opp i lauget. Nå selges bøker over alt, i matbutikker, i kiosker og på bensinstasjoner.
– Setter meg selv fri
I mars bestemte Borge seg for å legge ned butikken. Tallenes tale var tydelige og to år uten lønn var nok. Hun så ikke frem til de harde månedene januar til april, da det verken er jul eller studiestart.
– Nå avslutter jeg avtaler med leverandører og setter meg selv fri. Jeg kommer i det minste ut av det uten gjeld.
Borge tror ikke det er mulig for noen andre å ta over og drive bokforretning i lokalet. Til det er konkurransen fra de store kjedene som kjører tilbud hele året for hard. På ARK selger de i tillegg brettspillene til halv pris, året rundt. På toppen kommer trusselen fra netthandelen. Den markedskanalen har ikke Borge begitt seg inn på.
Frem til 20. desember blir det avvikling. Alt skal ut. – Deretter skal jeg ha min første juleferie uten varetelling. Det blir deilig, men butikken blir stadig stusseligere og tommere. Jeg er jo så glad i disse bøkene.
Beboerparkeringen rammet eldre
– Jeg mener byen vår blir fattigere uten de små og levende butikkene, som det så mange av i København. Da det ble innført beboerparkering, ble det veldig stille i gatene her. Mange eldre folk som pleide å kjøre inn til byen, sluttet med det. De føler ikke at de kan bruke byen lenger, sier Borge.
Bokhandleren ser ikke for seg å stå utenfor arbeidslivet. – Kanskje fortsetter jeg som barnehagelærer, for det er det jo det jeg er utdannet som og brenner for.