– Her på Tøyen føler jeg vi står i det nye Norge. Det gjør meg glad og stolt. La oss drukne Sians forsøk på å skape hat med masse mennesker og kjærlighet, taler Tøyen for alle-aktivist Ole Pedersen. Han ønsker folk velkommen.
En av disse var Tøyen-beboer og leder av Forfatterforeningen, Heidi Marie Kriznik.
– Jeg synes ikke det er greit at Sian er på Tøyen. De velger å komme hit fordi Tøyen er et symbol. Her har foreldre og barn i nærmiljøet god kontakt med hverandre, uavhengig av bakgrunn. Sian kommer selvsagt hit for å provosere. Jeg er glad vi står sammen mot det de representerer. Vi vil ikke ha rasister inn i stua vår, sier hun.
Ikke ørens lyd å få
Foran de 14 deltakerne fra Sian, har politiet satt ut tre sett med stålgjerder. I tillegg står det en kjede av politifolk i gule vester mellom Tøyen-folket og Sian. I tunnelen ned til T-banen står politi oppmarsjert med hunder. Sian forsøker gang på gang å komme til orde via mikrofonen sin, men det er ikke ørens lyd å få. Folk trommer, fløyter, plystrer, risler i nøkkelringene og roper slagordet: «Ingen rasister i våre gater!»
En av de mange lokale beboerne som har møtt opp er Abdinor Mohamed. – Vi må møte rasistiske markeringer med å si nei og sette ned foten. I hvert fall på Tøyen torg er det ikke greit at de får komme. De er her for å spre rasisme og sette folk opp mot hverandre, sier han.
– Vi må ikke være naive
To lokale politikere som har engasjert seg sterkt mot rasisme er Marian Hussein, vara på Stortinget for SV, og Agnes Nærland Viljugrein, APs førstekandidat under bydelsutvalget i Gamle Oslo.
– Sian kommer hit for å markere at det var ett år siden vi sto sammen med Faisa Warsame da hun ble angrepet av en rasist. Sian motarbeider alt det vi står for her på Tøyen. Det er utrolig at vi er så mange her i dag som står opp for hverandre. Her er det unge og gamle, friske og ikke funksjonsfriske, sier Marian Hussein.
Viljugrein slutter seg til: – Sian har ikke noe på Tøyen å gjøre. Vi må ikke være naive, men vise vår motstand. Vi ser hva slags handlinger disse står for, sier hun.
– Sian er ikke velkomne
Det er ikke lett å høre hva de to politikerne sier, for nå står lyden fra rap-gruppa Gatas parlament på full guffe. De synger «I gata vår». Deretter drar rap-artist Maria «Lotus» Karlsen opp stemningen.
Tre engasjerte Tøyen-beboere har laget sine egne skilt som de går med rundt halsen. Der står det «Nazifri sone». Det er Sara Hassan Mahamed (i rosa), Alija Abdi (i sort) og Khadija Yomis (i grått og blomster). De oppsummerer folkefesten enkelt.
– Denne markeringen er bra. Sian er rasister og hater oss. Derfor er de ikke velkomne på Tøyen. Her vil vi ikke ha rasisme, sier de.
– Verre enn nazisme
Nyby-gründer Fredrik Gulowsen er lettet over den fantastiske stemningen:
– At Sian er her akkurat i dag, på årsdagen for det rasistiske angrepet mot Faisa, er rett og slett «evil». Det er bra at vi har klart å snu Sians markering til en folkefest. Jeg ser bare kjærlighet under dagens markering.
Sian inntar Tøyen, har Sian selv varslet på sin nettside i forkant av markeringen. Arne Tumyr forsøker å holde appell. – Islamisme er verre enn nazisme, sier han. Han og de andre deltakerne er opptatt av ytringsfrihet og de «skadelige konsekvensene av islam».