1,35 milliarder kroner er prisen Oslo kommune må betale for tre fjerdedeler av den nedlagte Veterinærhøgskolen på Adamstuen.
1,35 milliarder kroner er prisen Oslo kommune må betale for tre fjerdedeler av den nedlagte Veterinærhøgskolen på Adamstuen.

Tidenes eiendomskjøp for Oslo kommune: Kjøper det meste av veterinærhøgskolen på Adamstuen

Det har i lang tid vært kjent at Ap/SV/MDG-byrådet var interessert i å kjøpe hele eller deler av den nedlagte veterinærhøgskolen på Adamstuen. Nå er det klart at Oslo kjøper tre fjerdedeler av eiendommen fra Statsbygg for 1,35 milliarder kroner.

Publisert

Det er Ap/SV/MDG-byrådet som formelt foreslår kjøpet. Så må bystyret behandle og godkjenne tidenes største eiendomskjøp for Oslo kommune. Men allerede nå er det klart at det høyst trolig er flertall i bystyret for å godkjenne kjøpet.

Tomtearealet er på over 50 mål, tilsvarende sju fotballbaner, og vil gi kommunen areal til kommunale tilbud som skole, flerbrukshall og bibliotek, så vel som bydelspark.

— Kan ikke la dette gå fra oss

— Dette er nok det største eiendomskjøpet Oslo kommune foretar noensinne. Folk vil bo i Oslo og vi må sikre oss arealer, så folk får det tilbudet de skal ha, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i en pressemelding.

Området Oslo kommune vil kjøpe fra staten.
Området Oslo kommune vil kjøpe fra staten.

Både bydelspolitikere og lokalbefolkningen i bydel St. Hanshaugen har ønsket at Oslo kommune kjøper den nedlagte høyskolen. I 2019 gikk også Høyre til valg på at partiet ønsket en kommunal flerbrukshall på tomta.

Nå er altså det rødgrønne byrådet godt i gang med det som blir et gigantisk eiendomskjøp for kommunen.

— Det er ikke hverdagskost at en eiendom av denne størrelsen kommer for salg i indre by. Området skal utvikles med gode tilbud til lokalbefolkningen. Vi kan ikke la dette toget gå fra oss, selv om investeringen er uhorvelig stor, sier Raymond Johansen.

— Ønsker å bygge grunnskole og videregående

— Bydelen trenger et sentralt område med flere offentlige funksjoner og en flott park, og nettopp det kan vi få til her, sier byråd for byutvikling Hanna E. Marcussen.

— Vi kan ikke la dette toget gå fra oss, selv om investeringen er uhorvelig stor, sier Raymond Johansen om kjøpet av Veterinærhøgskolen.
— Vi kan ikke la dette toget gå fra oss, selv om investeringen er uhorvelig stor, sier Raymond Johansen om kjøpet av Veterinærhøgskolen.

Elevtallet i bydelen er forventet å øke og kommunen mangler areal til nye skoler, skriver byrådet i pressemeldingen.

Byrådet ser derfor på mulighetene for å regulere en stor ny grunnskole på Adamstuen. Det er også behov for en ny videregående skole i byen nær framtid.

— Med kjøp av Veterinærhøgskolen sikrer vi skoletomter, slik at vi kan imøtekomme det voksende elevtallet i bydelen. Vi ønsker å etablere både en grunnskole og en videregående skole på området, sier byråd oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen.

Må betale markedspris til staten

Det er det nye kommunale foretaket Oslobygg Oslo KF som kommer til å få ansvar for forvaltning, drift og videre utvikling av området.

Byrådet vil bestille utredning om midlertidig bruk fra Oslobygg KF, for å bringe større klarhet i behov, mulighetsrom og kostnader slik at dette kan inngå i kommunens ordinære budsjett- og beslutningsprosess.

Kommunen har tilbud om å kjøpe tre fjerdedeler av Veterinærhøgskolen gjennom et direktekjøp av staten til markedspris. Etter innhenting av takster og forhandlinger er stat og kommune enige om pris. Kjøpskontrakten må altså endelig vedtas av bystyret.

Powered by Labrador CMS