Nye Deichman i Bjørvika med Kirsten Flagstads plass og Operan til høyre. Illustrasjon: Lund Hagen arkitekter og Atelier Oslo

— Sjakk-VM 2020 må arrangeres i Bjørvika, og nye Deichman bør være kamparena

Verdens beste sjakkspillere gjennom tidene, Garri Kasparov og Bobby Fischer, kan bli forbigått av Magnus Carlsen allerede i 2020. Den historiske begivenheten bør foregå i Bjørvika, skriver Geir Rognlien Elgvin.

Publisert

Noen mener at det er andre steder i landet enn Oslo som bør arrangere Sjakk-VM i 2020.

Lars-Lillo synger kloke ord: "Så hvis du er turist. Dra heller til Bergen. Eller Jotunheimen. Men jeg må være her. For her er mye som skjer. Som ikke skjer der".

For Oslo avgjøres spillested av sjakkforbundet, før en god norsk søknad danner grunnlaget inn mot den internasjonale moderorganisasjonen FIDE. I 2018 ble planene for Oslo stoppet av håpløs organisering fra det internasjonale sjakkforbundet FIDE. Oslo var klar, kulturdepartementet sto klar, men vilkårene for å få matchen til Norge var på et etisk nivå som vi her i Tigerstaden ikke kunne være bekjent med.

Størst potensiale i Bjørvika

FIDE fikk nylig ryddet opp, blant annet på grunn av press fra Norge, og rammeverket er alle enige om nå er bra nok. Med unntak av kandidater fra noen kapitalsterke diktaturer (“se hvor vestlige vi er”) samt Australia og Østerrike, ligger det altså nå endelig alt til rette for at Magnus skal få spille på hjemmebane.

Her i kongeriket skal Stavanger, Bergen, Bærum og Oslo søke. Mens de andre søkerne har lite potensiale for en bra sjakkfest, er det Bjørvika som bør trekke det lengste strået om å bli spillested.

Verdens beste sjakkspillere gjennom tidene, Garri Kasparov og Bobby Fischer kan bli forbigåtte allerede i 2020 av Magnus Carlsen. Magnus er verdens beste spiller, og vil trolig bli tidenes beste. Det vil være stusselig for sjakksporten om det skal skje på et innadvendt spillested utenfor Oslo. Jeg skal redegjøre for hvorfor Bjørvika er best.

VM kan gi permanent sjakkarena

Sjakk er blitt enormt populært på grunn av et fantastisk management rundt Magnus og fordi NRK har fått til glimrende sendinger som viser hvilken fin verdenssport sjakk er.

I forbindelse med konseptutviklingen i 2017 til VM-søknaden, ble flere kloke sjakkspillere, Randi Liodden, Magnus Ravlo Stokke, administrasjonen i Norges sjakkforbund og Snøhetta satt til å knekke koden på hvordan et VM kan gi ringvirkninger for flere gode tiltak for Oslo.

Oslos ordfører Marianne Borgen (SV) og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) avbildet i Rådhuset da Oslo ville ha sjakk-VM i 2017. Foto: Geir Rognlien Elgvin

Spillestedet i seg selv kunne danne grunnlaget for et permanent sjakkspillested, og flere måneder før VM kan det bygges opp til at noe stort skal skje i Oslo med norske designere, byutviklere samt utvikle nye måter å vise sjakk på både live og gjennom mange kanaler.

Sentralt i konseptutviklingen står fremdeles etablering av sosiale møteplasser, bruk av sjakk i barnehager og skoler, og at vi får vist frem byen som en verdig arrangør for alle sjakkinteresserte over hele verden.

Oslo kan skape fest

Unnskyldningene for hvorfor Oslo forrige gang ikke kom videre hos hverken kulturdepartementet og hos byrådet var helt legitime. Det er nå helt motsatt, og sjansene for å få VM er størst hvis søknaden kommer fra en ordentlig by som folk har hørt om over hele verden.

Erfaringene fra andre sjakkspillesteder senere år har vært bra på gjennomføring, men arrangementer i både Bergen og Bærum har kun blitt til glimrende tv-sendinger. Ingen folkefest og helt uten spektakulære bilder av omgivelsene.

Aftenposten intervjuet meg da byrådet lanserte forrige søknad den 8. desember 2016, og i mitt hode har litt endret seg:

— Vi ser på det mest som et byutviklingsprosjekt. Vi har tidligere vist at vi kan skape festivitas rundt mesterskap her i byen. Vi har for få mesterskap her i byen. Det vil vi gjør noe med. Og så har vi Magnus Carlsen-feber. Derfor! sier Elgvin.

Størrelsen på finansieringen er ikke en fotnote for hverken sponsorer, kulturdepartementet eller Oslo kommune. Sistnevnte bør gå inn med 20 millioner, og kulturdepartementet, som jo er gode på å støtte mesterskap, bør gi 15 millioner. Størrelsen til tross, kombinasjonen verdenssport med aktive i alle land og at vi har en verdenskjent Oslo-borger, bør veie tungt i budsjettene.

Vise at vi er en verdensby

Slik ser man for seg Oslos nye hovedbibliotekt når det står ferdig. Illustrasjon: Lund Hagen arkitekter og Atelier Oslo

Så hvor skal matchen spilles? Det er helt klart viktig å involvere Rådhuset til både festivitas, store vorspielarrangementer hvor vårt vakreste bygg tas i bruk til sjakk. Men Oslo har et nytt spillested som ikke var kommet lenger enn spunting i 2016 - nemlig nye Deichman i Bjørvika.

Dette blir et fantastisk bygg mellom Norges største knutepunkt og de andre kulturbyggene Lambda og Operaen. Vi som har sett de fantastiske tegningene av bygget, har allerede funnet tre forskjellige spillesteder for de to som skal kjempe om gullet. Oslo S, som jo er blitt et levende hus og store deler av Bjørvika kan brukes på mange forskjellige måter de dagene VM pågår.

Det er hevet over enhver tvil at dette blir noe helt annet enn det nitriste og innadvendte spillestedet som var i London nå sist. Eller gangen i et konferansesenter i New York. Oslo kan vise spektakulære bilder av næromgivelser og byen som helhet. NRK og VGTV har gjort prikkfrie sendinger tidligere, men har mer å gå på med å lansere nye konsepter der sjakk blir gjort enda mer tilgjengelig.

Det er på tide at Magnus Carlsen får spille på hjemmebane. Det er på tide at vi viser verden at vi er en verdensby.

Powered by Labrador CMS