Plukking på skuldrene
For å få tak i godene, må både små og store være med. Nikolai Huby Vold (8) på skuldrene mamma Sara Huby, gleder seg til å smake på resultatet. Foto: Emilie Pascale

Selvplukkede gleder når Hønse-Lovisas hus går på hylleblomstjakt midt i byen

— Vi får nok til å selge hjemmelaget saft hele året ved å plukke her i byen, sier Anne Gravingen, deleier av Anne på landet og nylig overtaker av driften ved Hønse-Lovisas hus på Sagene.

I den vesle stua på Sagene, som gjenåpnet 17. mai i år, serverer de nemlig saft fra selvplukket geitrams, løvetann, hylleblomst og rabarbra.

— Vi plukker mye kortreist kan du si, sier Anne Gravingen leende og forteller at både blomster, bær og frukter stammer fra flere grøntarealer i byen, inkludert et par hager tilhørende venner og familie.

At selvplukking er en uoppdaget glede, er noe Bendik Romstad, andre eier og drifter av Anne på landet og Hønse-Lovisas hus, er opptatt av å understreke.

— Vi er jo så heldige og mette i dette landet at vi ikke legger merke til den maten som vokser der ute rett foran nesa på oss!

Plukker fra busken
De beste blomstene er ikke utenfor rekkevidde dersom man tar med seg en stige. Finner man seg en stor nok busk, kan det være nok til flere liter med saft. Foto: Emilie Pascale

Foruten husets selvplukkede saft-, sylte- og slush-produksjon, serverer Hønse-Lovisas hus hjemmelagde kaker, bakst og tradisjonell husmannskost. I tillegg til å videreføre stedets historisk lange vaffeltradisjoner, er de også blant de få spiseplassene i byen som serverer mat laget i husets kjøkken.

Språksminka løvetannslushen

— Det gir en helt egen glede å servere mat som man både har plukka selv og stelt i stand i eget kjøkken, sier Romstad. Foruten Hønse-Lovisas hus, er det Romstad og Gravingen som leder driften av kaféen i både Frognerparken og Hvervenbukta.

Hylleblomstsaft. Foto: ByAksel
En av severdighetene ved den lille restauranten er muligheten til å nyte et forfriskende glass hylleblomstsaft. Foto: ByAksel


I tillegg til nylig innvilget skjenkebevilgning, serveres det slush i naturlige varianter. Men fraværet av den signalblå fargen er ikke noe det alltid reageres positivt på.

— Noen blir skeptiske når de ikke ser den blå, kjemiske slushfargen, men det burde jo egentlig vært motsatt, sier han og forteller at en av slushvariantene, løvetannslush, måtte gjennomgå en liten språkforvandling for å tiltrekkes visse kunder.

— Rabarbaraslush er best!

— Da vi først kom med løvetannslush, var det veldig få som turte å smake på det. Men da vi endret navnet til «blomsterslush», så solgte det som bare det – vi måtte bare språssminke det litt!

Hønse-Lovisa-gjengen
Det er fint å være fler når man skal på sanketur i byen. Den flotte gjengen viser stolt frem fangsten foran inngangen til Hønse-Lovisas hus. Fra venstre: Anne Gravingen, Sarah Huby, Bendik Romstad, Nikolai og Thomas Huby Vold. Foto: Emilie Pascale

For å få ned de hvite, velsmakende blomstene fra den store buskveksten, må både små og store være med og plukke. De to sønnene til Sarah Huby, kjøkkensjef ved Hønse-Lovisas hus, Thomas (10) og Nikolai (8), har aldri smakt ren hylleblomstsaft før

— Rabarbaslush er vel hittil det beste, sier Thomas (10), men neste gang skal jeg ta hylleblomst! Og Nikolai (8) nikker bekreftende. Når bøttene er fulle og sola begynner å synke, går turen tilbake til den lille røde stuen.

—  Ok, da går vi, jeg bærer stigene, sier Bendik Romstad.

— Og jeg bærer blomster, kommer det ivrig fra Thomas (10).

Oppskrift to liter hylleblomstsaft:

50 blomsterklaser av svarthyll (100 g), 2 liter vann, 3 sitroner, 25 g sitronsyre og 1,8 kg sukker.

  •  Rist blomsterklasene frie for insekter (ikke skyll). Klipp av de tykkeste grønne stilkene og legg blomsterklasene i en romslig krukke eller bolle.
  • Skjær sitronene i skiver. Kok opp vannet med sitronskiver og sukker. Løs opp sitronsyren i laken, og slå den kokende over blomstene.
  • La krukken stå tildekket og kjølig i tre til fem dager. Sil saften og fyll den på rene, kalde flasker eller plastbokser som lukkes straks. Saften kan fryses.
  • Skal du drikke saften, spes den med vann. (ca. 1 del saft, 4 deler vann)

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer