DEBATT

Private bidrar til mangfoldige tilbud, kvalitet og utvikling, mener FrPUs Rikke Sjølander.
Private bidrar til mangfoldige tilbud, kvalitet og utvikling, mener FrPUs Rikke Sjølander.

— Å avvikle bruk av private aktører i barnevernet vil hemme utviklingen av tilbudet til barn og familier

— Det er merkelig at byrådet går inn for avvikle en så stor del av dagens barnevern, fremfor å se på dagens ordning med utviklingspotensial, skriver Rikke Sjølander (FpU).

Publisert

For omtrent en uke siden kunne byråd for kunnskap og oppvekst Inga Marte Thorkildsen fra SV, stolt si at Oslo kommune avviklet sine avtaler med kommersielle barnevernsaktører. Hun sier at å forby såkalte «velferdsprofitører» er et riktig steg i utviklingen av barnevernet, og at Oslo skal bli en kommune landet kan se opp til.

Byrådet legger frem at en total avvikling av kommersielle barnevernsaktører skal være iverksatt innen 2023. Hvor anslag av omkostningene er antatt å være på 50-60 millioner kroner. Det kan også regnes med at beløpet kan bli høyere.

— Bidrar til et mangfoldig tilbud

I dag utfører private aktører i form av kommersielle og ideelle en stor andel av barnevernets oppgaver, og ikke minst bidrar de til mangfoldige tilbud, kvalitet og utvikling. Jeg undres over at byråden vil avvikle bruk av kommersielle aktører og la ideelle fortsette i sin drift med kommunene, med tanke på at statistikk viser at private i begge former utleverer viktige tilbud.

Det er merkelig at byrådet går inn for avvikle en så stor del av dagens barnevern, fremfor å se at dagens ordning har utviklingspotensial. Det eneste som skiller de private aktørene fra hverandre, er at kommersielle aktører høres mer skremmende ut i det nye ordskiftet. Noe venstresiden bruker som gyldige argumenter for å ikke enn annet fremme sin egen symbolpolitikk.

— Det må skje en endring

Ikke minst er byrådets fokus på utvikling av barnevernet på helt feil plass. Vi har stort behov for å utvikle barnevernet i Norge, for å sikre at barn og familier får kvalitetstilbud- og behandling. Det er helt nødvendig, og med barnevernets mange tidligere feil må det virkelig skje en endring.

Men at venstresidens løsning på dette er å bruke millioner av kroner på forbud og avvikling, fremfor å bruke penger på undersøkelse og utvikling av tilbudene til private aktører og barnevernet i sin helhet, er jo helt hårreisende.

— Basert på frykt

Byrådets forsøk på å skape et godt barnevern fremmer bare deres fordommer om private aktører, det skaper ikke kvalitetstjenester som barn og familier trenger.

Vi kan ikke risikere at barn og familier ikke får et mangfoldig tilbud som de fortjener, kun basert på frykt for nytenking og profitt. Dette er politikk som absolutt ikke skaper utvikling, men heller gjør det stikk motsatte.

Powered by Labrador CMS