Middagsbukta mellom Brønnøya og Langåra i Asker er et yndet utfarts- og ankringssted for Oslos båtfolk. Og hyppig patruljert av politibåten. Foto: Signe Karin/Flickr
Dødsfarlig båtfyll. Alkohol øker risikoen på sjøen
Halvårstallene for antall omkomne i ulykker med fritidsbåt er klare. Totalt omkom 12 personer. Det er 12 for mange.
Varmen har igjen slått inn over Norges kystlinje, og nordmenn nyter været. Mange trekker til sjøen for å lytte til bølgeskvulp og leve livets glade dager. Men noen nyter finværet med noen glass bak roret, og da blir det fort alvor.
Mandag 9. juni la sjøfartsdirektoratet fram sin halvårsstatistikk for omkomne i fritidsbåtulykker. Den viser at 12 personer omkom i årets første halvår. Det er to mindre enn samme periode i fjor – men det er 12 for mange.
Alkohol øker ulykkesrisikoen
Ulykkene er under etterforskning og endelig svar vil vi først få når året er omme. Men allerede nå vet vi sikkert at tre av de forulykkede hadde promille. Alkohol øker risikoen på sjøen. For når du drikker blir du mindre oppmerksom og får redusert konsentrasjonsevne. Samtidig blir du mer villig til å ta sjanser. Det kan gjøre alkohol og båtføring til en dødsfarlig kombinasjon.
I tillegg vet vi at alkohol gjør deg mer i risiko for å drukne hvis du først havner i vannet. Alkohol gir en følelse av at kroppen er varmere enn den faktisk er, fordi blodkarene i huden utvider seg og gir huden større gjennomstrømming av blod. Dermed blir varmetapet større. Er man i vann reduseres kroppsvarmen fortere enn om man er på land, og overlevelsestiden reduseres til omtrent det halve.
Uforutsigbart hav krever klart hode
Båtlivet er fullt av gleder. Begeistringen som kommer av å se båten ferdig pusset opp etter en lang vinter. Overnattingsturer på svale svaberg. Bading i salt sjø, rett fra ripa. Men en båt er også en kraftig maskin, på lik linje med en bil. Havet er uforutsigbart, og kan blåse opp på få minutter. Og havet er også fylt av andre båtførere som ikke alltid har så god kontroll som man skulle ønske.
Det fordrer et klart hode. Derfor er vårt budskap klart. For å få ned den dystre statistikken med omkomne fra fritidsbåt må vi bli kvitt promilleføringen. Med et klart hode er man mye bedre i stand til å håndtere sjø, vær, uforutsette hendelser og et uoversiktlig trafikkbilde. Det er godt alkovett å vente med alkoholen til båten er fortøyd.