— Personlig heier jeg på de små tingene, og på å fokusere på å gi folk jobb. Tøyen og Grønland er områdene i Oslo med de største sosiale utfordringene, skriver Øystein Aurlien. Foto: Vegard Velle
– På Grønland er det lett å lage løsninger. Med litt vilje.
De siste ukene har mediestormen om Grønland tatt av, men det grunnleggende problemet blir borte i debatten: Mangel på jobber.
Er det ikke på tide at vi dreier debatten tilbake på sporet igjen? Og, med et konkret forslag: Grønlands-guider!
Egentlig startet all mediestøyen om en frustrasjon - for at ingen lytter, for at ingen tar tak i henvendelser, for at etater og politi skyver ansvaret over på hverandre og for at ingen virker å ville ta et skikkelig ansvar for Grønland.
— Ekstremt mange trekkes til Grønland
Joda, det er et faktum at en guttegjeng daglig henger inne i et mørkt portrom inn fra Grønlandsleiret. Og det er et faktum at de har gjort det litt ugreit for noen av dem som driver næringsvirksomhet rundt der. Men det er ikke dermed sagt at Grønland er helvete på jord, slik noen og enhver kan få inntrykk av!
Når Tore Soldal fra Oslo politidistrikt sier at bare 25 prosent av alle lovbruddene i Gamle Oslo skyldes de lokale beboerne, kan vi jo også velge å snu på dette: Det er altså ekstremt mange mennesker som trekker til Grønland, med alt det det medfører, fra andre deler av byen.
Det er et rusmiljø ved Akerselva, og det kommer kjøpere fra hele Oslo. Å få bukt med dette er dels et politiansvar og dels et politisk ansvar. Men som Soldal også sa: "Det blir ikke færre selgere av mer synlig politi. De bare flytter seg, fra ett sted til et annet."
— Ikke rart det blir bråk
Personlig heier jeg på de små tingene og på å fokusere på å gi folk jobb. Tøyen og Grønland er blant de områdene i Oslo med de største sosiale utfordringene. Mange unge og voksne har ikke jobb. De ønsker å jobbe, men har ikke nettverkene eller får ikke mulighetene. Får vi disse menneskene i jobb, gir vi dem muligheter.
For et par uker siden ruslet jeg forbi Grønland Torg, sammen med en som bor i Smalgangen. Vi så et parkering forbudt-skilt som sto på skeiva, og bak der lå det en brukket søyle som tydeligvis hadde blitt kjørt ned av en bil.
Søylen lå der et helt år, og vi kommenterte begge på at det kanskje ikke er så rart om det blir litt bråk på Grønland når folk ser at det flyter søppel og det ikke holdes rent og ryddig? Jeg laget en liten sak av dette på Facebook, som VårtOslo plukket opp. Nå er faktisk både søylen fjernet og skiltet fikset. Veldig bra!
— Renere og tryggere for alle
Men hvorfor kan ikke også dette bli en mulighet? Oslo kommune evner ikke selv å holde rent og ryddig, så hvorfor ikke da dra i gang et litt større prosjekt der Oslo kommune går sammen med næringslivet og ansetter lokale mennesker til å være vertskap og passe på i gatene?
Kall det gjerne Grønlands-guider, men navnet er underordnet. Det er en rekke eiendomsaktører med store ambisjoner for Grønland, som sikkert også ville vært med på et slikt prosjekt. Blir det renere, finere og tryggere blir det mer attraktivt, for alle.
Og så finnes det allerede en rekke sosiale entreprenører og andre som kan bidra til å sette dette ut i live. De lokale gründerne og heltene i Ideelt Security leverer allerede trivselsverter med stor suksess til Deichman på både Tøyen og Grünerløkka. Et prosjekt som Grønlands-guider kunne skalert deres organisasjon og gjort jobben deres enklere. De kjenner området og de er fra området.
Dette er bare én av mange mulige ideer, der ting vi opplever som problemer kan snus til å bli en mulighet og gi jobber. Og gjennom jobber reduserer vi samfunnskostnader, sikrer velferden og bygger varige verdier.
For det er vel det bærekraft egentlig handler om, ikke sant?