Montrene på det nye museet skal inneholde gjenstander fra vikingtiden.

Vikingtidsmuseet på Bygdøy får italienske montere: — I verdensklasse

Kulturskattene i fremtidige Vikingtidsmuseet på Bygdøy skal vises fram i montere fra det italienske selskapet Goppion, som også har utstyrt Nasjonalmuseet.

Publisert

Statsbygg, som er byggherre for Vikingtidsmuseet, har signert en kontrakt på 89 millioner kroner med det italienske selskapet.

— Statsbygg kjenner firmaet godt etter et meget bra samarbeid om montrene som er i bruk på Nasjonalmuseet, og vet at de leverer i verdensklasse, sier prosjektsjef Lars Christian Gomnæs i Statsbygg i en pressemelding.

Gjenstandene som skal vises frem i Vikingtidsmuseet - blant annet verdens tre best bevarte vikingskip - er en del av samlingene til Kulturhistorisk museum.

— Denne kontrakten gir de beste forutsetningene for å bevare samlingen til Kulturhistorisk museum for fremtidige generasjoner, sier han.

Funksjonelle og estetiske

Fakta: Vikingtidsmuseet

  • Det nye museet bygges i forlengelse av Vikingskipshuset på Bygdøy, museet som stengte i 2021.
  • Museet blir tre ganger så stort som Vikingskipshuset. Totalt blir det nye museet ca. 13 100 m2, hvorav ca. 5500 m2 blir utstillingsareal.
  • På Vikingtidsmuseet skal du blant annet få oppleve verdens tre best bevarte vikingskip og rundt 8000 andre gjenstander fra vikingtiden.
  • I tillegg til utstillingslokalene blir det butikk, restaurant, arrangementsfasiliteter og en museumspark som en integrert del av museumsopplevelsen.
  • Museet er en del av Universitetet i Oslo, og blir en ny type forskningsmuseum.
  • Besøkende skal ifølge planen overraskes og utfordres med ny kunnskap, nye perspektiver og nye funn.

Statsbygg lyste ut konkurransen for montere til Vikingtidsmuseet internasjonalt i 2021. Seks leverandører meldte interesse.

Goppion skiller seg særlig positivt ut når det kommer til monternes konstruksjon og forståelsen av oppgaven. Montrene de kan vise til å ha laget tidligere er både solide, holdbare, funksjonelle og estetiske, sier Gomnæs.

Viktingstidmuseet skal etter planen åpne i 2026 på Bygdøy. Vikingskipshuset på samme tomt stengte i september 2021. Byggestart på det nye museet var 14. februar i år.

Fremkomstmiddel: Montrene skal blant annet romme vogner og sleder.
Powered by Labrador CMS