Fra venstre Therese Skretting, Evine Skretting Fugelsnes, Frode Fugelsnes og Noah Skretting Fugelsnes. De har kommet fra Grimstad, bor på Radisson Blu-hotellet på Holbergs plass og er klare for bypåske.

Vi hoppet på 17-trikken og fant fem forskjellige måter å feire bypåske på

I påsken er Oslo hakket stillere og hakket snillere, vil noen hevde. Denne påsken er turistene for alvor tilbake i byen, både de som ferierer i egen by og de som reiser hit. Vi tok trikken fra Rikshospitalet til Grefsen for å finne ut hvordan folk feirer bypåska.

Vi starter på et påskestille rikshospital, hvor Sognsvannbekken rasler nedover langs turstiene på Gaustad. Det går en enslig hundelufter av trikken, og små grupper med mennesker går fram og tilbake mellom pasienthotellet og sykehuset.

Her er det ingen å forstyrre med spørsmål om bypåske før tre unge kvinner kommer gående med sekk på ryggen. De skal ta trikken ned til Blindern, men leser til slutteksamen og har ikke tid til å snakke med VårtOslo om ferie.

En trikkesjåfør stopper oss vennlig i forsøket på et intervju, og henviser oss til kommunikasjonsavdelingen i Sporveien. Men den er nok påskestengt, så vi får aldri vite om trikkeføreren skal ha bypåske eller om turen går til hytte, Syden eller kanskje en annen trikkelinje.

1) Besteforeldrepåske og ugandisk fest

Vi tar heller trikken til John Colletts plass, hvor vi håper å finne noen cafégjester sittende på Eckers' uteservering. Men den gang ei. Cafeen har stengt for dagen, og stenger faktisk for påsken akkurat denne kvelden, for gjestene er først og fremst studenter og en og annen familie fra Ullevål Hageby. De har enten reist hjem (studentene) eller dratt på hytta (middelklassefamiliene fra havebyen).

Bak baren står Emma Bayne og Davis Bukenya. De er baristaer begge to, og fra hver sin kant av kloden. Emma har snart bodd to år i Norge, og er opprinnelig fra Coeur d'Alene i Idaho. Davis er fra Uganda.

Emma skal besøke sin mors foreldre på Wormsund. Sammen med bestemor og bestefar skal hun spille brettspill, se film og spise norsk påskemat. Davis skal ha bypåske sammen med venner. De skal møtes og lage ugandisk påskemat, blant annet most matoke, en type banan som er tradisjonell festmat i Øst-Afrika. Den moses og spises sammen med poteter, grønnsaker, ris og kylling. Davis bor på Skøyen og har venner på Carl Berner og på Lysaker. Vennegjengen skal møtes og spise sammen flere ganger i løpet av påskehelga.

Emma Bayne og Davis Bukenya bak disken på Eckers på John Colletts plass.

2) Bypåske på Grimstad-familie

På Holbergs plass kommer en gjeng på fire gående over fotgjengerfeltet. Det ble bypåske for familien Skretting Fugelsnes fra Grimstad. Passene til barna hadde gått ut, og køen på passkontoret var altfor lang. Dermed ble det norgesferie og valget falt viselig på Oslo. Når VårtOslo møter dem er de på leting etter et sted å spise.

— Planen er å vime rundt til vi finner et sted, sier mor i familien, Therese Skretting.

Evine Skretting Fugelsnes (4) og Noah Skretting Fugelsnes (9) mener Oslo er både gøy og bra. Og en god del større enn Grimstad. Vi får inntrykk av at de er godt fornøyd med reisemålet.

Far Frode Skretting Fugelsnes og sønnen Noah har vært i Oslo før. På Ullevål stadion for å se Norge-Latvia. Et skuffende 0-0-oppgjør, men livet på tribunen var det lite å si på, ifølge Noah.

Evine Skretting Fugelsnes (4) går på både ballett og turn i hjembyen. Hun har det trygt og godt på mammas rygg, og gleder seg til middag.

Vi sier hadet etter at Frode har bedt oss notere at det nå er like mange tippeligalag i Oslo som i Grimstad. Herrelaget i klubben til Noah, Fotballklubben Jerv, er nemlig nyopprykket! De gleder seg stort til Vålerenga kommer på besøk, poengterer de.

4) Kameratgjeng på persisk restaurant

Nede i bykjernen, på Stortorvet, rusler det et ektepar rundt i den lille parken ved Domkirken. De har ikke behov for å snakke om bypåske i lokalavisa, men slår av en prat likevel. De skal på torsdagsmesse i Domkirken og lurer litt på hvor de skal søke ly i ventetiden. Det er en kald blåst langs fortauene denne ettermiddagen. Men så åpner dørene seg, og de kan gå inn i Oslos kirkelige storstue.

Fra venstre Alper Adiyaman, Leon Yildirim, Konrad Lugowski og Onur Koca. De er på vei til Keysers gate og Persian Classic. Der venter fire kamerater til, og masse god mat.

Fire unge menn kommer gående over Kirkegata. De skal på den persiske restauranten Persia Classic i Keysers gate sammen med fire andre kamerater. En av dem er iraner, og de vil smake på mat fra landet hans, forteller de. To av dem kommer ganske direkte fra skiferie i Hemsedal. De melder om godt føre og mye bra snowboard- og skikjøring.

Kameratgjengen kan spores tilbake til ungdomskoletida og alle er fra Groruddalen. Noen har gått på Apalløkka skole, og så har de blitt kjent med hverandres venner. De er blitt 22 og 23 år gamle, og holder fremdeles sammen.

Hasle-Bjørvika-Hasle med sushistopp

Vi tar trikken videre til Carl Berner, og registrerer at en ganske ny thaimat-restaurant har fått det nordvestre hjørnelokalet i det nye Carl Berner Torg.

På hjørnet av Christian Michelsens gate og Trondheimsveien sitter Gada Azam og venter på sushien. Hun og en venninne har gått Hasle-Bjørvika-Hasle i dag, og er på vei hjem.

— Med Bjørvika har Oslo endelig fått et storbypreg, sier Gada.

Hun er palestiner, og skal tilbringe påskeferien på Hasle sammen med en venninne og hennes familie i påsken. De skal lage palestinsk mat og oppdatere sin felles instagramkonto @mittpalestina, en konto som handler om «kjærligheten til et folk under okkupasjon». Der kan man blant mye annet finne oppskriften på den maten venninnene skal lage i helgen.

Påsketurist i egen by, Gada Azam, har nettopp gått Hasle-Bjørvika-Haslem. Altså en anstendig mengde bymessige kilometer. Hun skal lage mye god palestinsk mat i påskehelgen.

Første påske i ny by med foreldre på besøk

Vi tar trikken videre til siste stasjon før endestasjonen og nærmest snubler over to menn som kommer gående på gangstien mellom husene rundt Haarklous plass. Den yngste av dem heter Jonas Heidtmann og flyttet til Oslo mandag. Ja, nettopp. Denne mandagen. Så han er helt og fullstendig nyinnflyttet.

Jonas er fra Århus på Jylland i Danmark, og har en kjæreste som skal begynne på Universitetet i Oslo. Selv er han ferdig bygningsingeniør, og har fått seg jobb i den norske avdelingen av det danske rådgiverfirmaet Envidan.

Jonas Heidtmann er omtrent så nyinnflyttet som en ung mann kan være, og har foreldrene sine på besøk fra Århus i helgen. Frognerparken og Holmenkollen skal strykes av bucketlista.

Foreldrene hans er på besøk i Oslo, og påskehelgen skal definitivt tilbringes i byen. Både Frognerparken og Holmenkollen står på planen. På kveldene skal familien finne hyggelige spisesteder.

Foreløpig er en bra indisk restaurant på Grønland unnagjort.

Powered by Labrador CMS