Det blir ikke riktig 17. mai uten kampegutta i toget.

"Det er vår, og kampegutta går": Kampen janitsjarorkester er for mange selve lyden av Oslo

"Det er vår, og kampegutta går", synger Kampen janitsjar når de kommer nedover gata, rundt 70 musikere, åtte mann i bredden. Ingen ting er mer symbolet på fest i gata enn det. En 1. mai eller 17. mai uten Kampen janitsjar er nesten helt utenkelig for folk i Oslo. Orkesteret er kjent for sin spilleglede, og den er smittende.

30. april blir det Kampen janitsjar-konsert på Chat Noir med den australske virtuosen James Morrison, deretter kommer 1. mai og 17. mai. Det blir mange anledninger hvor orkesteret kan høres de neste ukene.

Får fint besøk i april

I slutten av april får de storfint besøk fra Australia når multiinstrumentalist og komponist James Morrison kommer til byen. Han vil holde mesterklasse for musikerne i janitsjarorkesteret, og 30. april er det konsert med Kampen janitsjar og James Morrison på Chat Noir.

Morrison kommer til Norge for å møte og spille med Kampen janitsjar. I tillegg til å være multiinstrumentalist, er Morrison en virtuos på trumpet og andre messingblåsere.

Leder i Kampen janitsjarorkester, Christer Engelstad er oppriktig entusiastisk når han beskriver sin australske gjest. Engelstad gleder seg både til å møte og få undervisning av Morrison, og ikke minst til konserten 30. april.

Christer Engelstad (58) er leder for Kampen janitsjarorkester. Han ønsker seg overskyer, kanskje lett yr på 1. mai, for å sikre solskinn på 17 mai.

Startet i 1929

Kampen janitsjarorkester ble stiftet av noen kampegutter i Sigurds gate i 1929. Orkesteret er kjent for spilleglede, og er et elsket innslag i 17. maifeiringen i Oslo.

I 2018 ble orkesteret hedret med et frimerke, og et blått skilt fra Oslo Byes Vel kom på veggen i Sigurdsgate året etter.

Det året ble orkesteret også tildelt Gamle Oslo kulturpris. Antall TV-opptredener må være tresifret. Kampen janitsjar er noe folk i Oslo er stolte av.

Frimerket til hundreårsjubileet til Norges Musikkorps Forbund viste Kampen janitsjar på Slottsbakken.

Vil øve i det Gamle Munch-museet

— Vi står på venteliste for å kunne få øvingslokaler i det gamle Munch-museet på Tøyen. Det vil føre oss tilbake til miljøet vi opprinnelig kom fra, sier trompetist og leder i orkesteret, Christer Engelstad.

— Et øvingslokale der vil gi oss bedre plass, og vi vil for eksempel kunne innby folk til å komme innom for en ukentlig konsert, sier han.

Kampen Janitsjarorkester spiller på Rådhusplassen

Hvorfor ikke kvinnelige musikere?

Kampen janitsjarorkester har blitt kritisert for ikke å ta opp kvinnelige medlemmer. Vi lar Engelstad forklare hvorfor.

— Det spørsmålet dukker stadig opp. Jenter er ikke noe dårligere musikere, og de er flinke til å øve. Det har blitt forsøkt med kvinner i orkesteret. Resultatet blir et noe annerledes orkester. Det blir ikke det orkesteret vi kjenner i dag. Vi ønsker å holde på de tradisjonene som Rolf Letting startet i 1929. Skulle orkesteret begynne å nærme seg et kritisk punkt i rekruttering eller kvalitet, kan vi vurdere å åpne for jenter, sier Engelstad.

Amatørhobby

Orkesteret har i dag medlemmer i alderen 18 til 81 år.

Det er ingen prøvespilling foran dirigenten før eventuelt nye medlemmer får bli med.

— Vi er amatører, dette er hobbyen vår, og vi vil ikke avvise folk umiddelbart. Vi rekrutterer fra hele Stor-Oslo. Rekrutteringen går sakte, men sikkert. Vi har et høyt aktivitetsnivå med 25 til 35 spilleoppdrag i året. Det skremmer nok bort noen, sier Engelstad.

— Mye mer enn marsjer

— Orkesterets mål er å spre spilleglede, og å underholde. Vi spiller mye mer enn marsjer. Vi henter fra populærmusikken, og vi spiller tradisjonelt mye New Orleans-musikk.

— Vet du forresten at da vi besøkte New Orleans etter orkanen Katrinas herjinger i 2005, ble både orkesteret og daværende dirigent Frode Thingnæs æresborgere av byen, forteller Engelstad.

I 2019 kom et blått skilt på veggen i Sigurds gate. Her ble orkesteret stiftet av unge gutter fra området 10. september 1929.

Håper på dårlig vær 1. mai

Fra starten med flaggheisinger om morgenen 17. mai til orkesteret er ferdige med sine siste konserter i byen, går det i spilling i tolv timer, og skrittelleren viser til slutt 20 000 skritt.

Medlemmene i orkesteret har lagt merke til følgende meteorologiske særegenhet for Oslo. Er det dårlig vær 1.mai blir det godt den 17., og omvendt. Engelstad ønsker seg derfor en overskyet 1. mai, gjerne med litt lett yr i lufta.

Drømmedame på 17. mai

— Å komme over toppen av Karl Johan og å se utover folkehavet bortover mot slottet, det er en enorm energiboost, sier Engelstad.

— Repertoaret på de dagene i mai er også forskjellige. Vi spiller mer marsjer 1. mai. Den 17. spiller vi "Norge i rødt, hvitt og blått", og vi øver inn noen utradisjonelle nummer for dagen. Di Derres "Jenter som kommer og jenter som går" spiller vi, og i år kommer "Drømmedame på 17. mai", forteller Engelstad.

Powered by Labrador CMS