DEBATT

Det er vanskelig å forstå hvordan folk kan gå forbi uten å få øye på nøden, når den er så åpenbar, sier Jenny Rolness.
Det er vanskelig å forstå hvordan folk kan gå forbi uten å få øye på nøden, når den er så åpenbar, sier Jenny Rolness.

– Hvordan kan vi la fuglene sulte?

Mating av fugler om vinteren er givende, men det er også opprivende, for det er et møte med desperat sult.

Publisert

På en tur til byvannet med mat en kald januardag så jeg flere skadde måker - noen med oljeskade, noen med ødelagt fot og en med bare ett øye. Noen ungfugler stod i snøen og skalv, andre kastet hodet bakover og pep. Fuglene var så sultne at de møtte opp i veien, og endene begynte på brødene enda før de var pakket ut.

Etter to timer, der over 20 brød og 4 pakker havregryn var fordelt, falt fuglene endelig til ro. I løpet av de to timene var det mange mennesker som gikk forbi, mange som tok bilder, men ingen som hadde med en smule mat til fuglene. Slik er det omtrent hver gang.

Nøden er så åpenbar

Et lyspunkt var en ukrainsk familie som kom bort og bad om å få være med å mate. De spurte hvordan fuglene klarer seg om vinteren, hva de spiser og hvordan man kan hjelpe dem. De er flyktninger fra et krigsherjet land, men de har likevel overskudd til å bry seg om andre som har det vanskelig.

Det er vanskelig å forstå hvordan folk kan gå forbi uten å få øye på nøden, når den er så åpenbar. Denne nøden har vi skapt med vårt overfiske, der vi tråler opp småfisken som skulle vært mat for blant annet sjøfugler. Ender og svaner har det også vanskelig, på grunn av forurensing som fører til tilbakegang av ålegras langs kysten.

Massedød viser alvoret

Måker er utsatte for å drukne i snurpenøter når de prøver å få tak i mat. Åtte av ti måkearter i Norge er truet. Massedød blant sjøfugler og over halvparten av dem på rødlista viser hvor alvorlig det er.

Nylig kom det frem at nordmenn kaster 200 brød i minuttet. Samtidig sulter fugler og andre dyr i hjel like utenfor dørene våre. Flere bør være med på dugnaden med å hjelpe dem gjennom vinteren. Vi har i overflod av mat og har så god anledning til å hjelpe.

Powered by Labrador CMS