DEBATT

James Stove Lorentzen og hvit gård i Bygdøy allè.
Spørsmålet er om kommunen har gjort mange tilbakekjøp på salg de angrer. Spørsmålet har vært stilt, og svaret er nei, sier James Stove Lorentzen.

– Forskjellen på Ap og H er at vi ønsker større fart i salg av uhensiktsmessige eiendommer

Med jevne mellomrom kommer AP med påstander om Høyres salg av kommunale eiendommer. De påstår senest denne uken at vi solgte unna på billigsalg og at kommunen derfor har gått glipp av store verdier.

Publisert

Dette har vi tilbakevist gang på gang, men det synker ikke inn. La oss ta det steg for steg.

Oslo kommune eier mange små og store eiendommer, mange av disse vil over tid vise seg å være lite hensiktsmessige. Vi leser stadig om hvordan kommunale eiendommer forfaller og over 150 bygg står helt eller delvis tomme.

Oslo kommune har en salgsinstruks som sier at alle kommunens etater, bydeler og foretak skal høres før et salg. Hvis ingen er interessert i å overta, selges eiendommen. Det høres vel ganske fornuftig ut.

Oppfølgingsspørsmålet er da om kommunen har gjort mange tilbakekjøp på salg de angrer. Spørsmålet har vært stilt, og svaret er nei.

AP fortsatte å selge

Det er vel også grunnen til at etter byrådskiftet i 2015, har dagens byråd fortsatt å selge eiendommer, og bra er det. Som et eksempel kan vi sammenligne Høyres to siste år med Aps to første, Høyre solgte eiendom for 582 millioner, AP 753 millioner!

Har Oslo kommune tapt milliarder på å selge eiendom? noe Aps representant påstår. Nei det stemmer ikke. Reglene er klare, midlene kommunen får ved salg kan ikke brukes i driften av kommunens tjenester, pengene må enten reinvesteres i annen eiendom eller til å redusere gjelden.

Handlekraften mangler

Siden kommunen har et kontinuerlig behov for flere bygg så har i realiteten pengene fra salg av eiendom gått til investering i nye eiendommer, vi har omplassert verdiene til noe av større verdi for Oslo kommune. Verdien av de nye investeringene har steget minst like mye som de solgte eiendommene.

Oslo kommune forvalter store verdier. Det er viktig at vi har et aktivt forhold til eiendomsporteføljen, slik at denne optimaliseres til nytte for Oslo innbyggere. Kjøp og salg er en naturlig oppgave for enhver seriøs eiendomsforvalter.

Forskjellen på Ap og H er at vi ønsker større fart i salg av uhensiktsmessige eiendommer, listen av kandidater er kjent, det er bare handlekraft som mangler.

Powered by Labrador CMS