DEBATT

Søppel i gatene
Det hjelper ikke hvor mange kule nye utesteder og mathaller byen får eller hvor mange vakre bygninger vi har, når gatene er skitne, forsøplede og tilgriset.

– Oslo er en skitten, forsøplet og nedtagget by – skal vi gjøre noe med det snart?

Forsøpling må straffes med strenge bøter. Det er ikke greit å kaste sneiper og annet søppel på bakken – og når du faktisk tas for det, så må det svi skikkelig.

Publisert

Vi bor i en fantastisk by, i et fantastisk land. På mange måter har hovedstaden vår blitt en mer spennende og kul storby, som begynner å hevde seg i konkurranse med andre europeiske storbyer.

Får vi nå i tillegg dreisen på byutviklingen vår, med mer fokus på estetikk i arkitektur og bybilde, så snakker vi. Det er ingen grunn til at vi skal måtte reise til utlandet for å oppleve imponerende storbyer.

Men det hjelper ikke hvor mange kule nye utesteder og mathaller byen får eller hvor mange vakre bygninger vi har, når gatene er skitne og forsøplede og når bygårder overalt er nedtagget og tilgriset. Her har vi en lang vei å gå, om vi sammenligner oss med andre europeiske storbyer.

Oslo er skitten

Oslo er skitten. Gatene vaskes altfor sjelden. Mange steder er svært forsøplet – det er McDonalds-poser og sneiper og annet rusk og rask overalt på Grünerløkka. Og mange bygårder, som egentlig er vakre, er nedtaggede.

En ren by er tilfredsstillende, både for turister og tilreisende, men fremfor alt for folk som bor her. Også vi som bor i Oslos indre by fortjener å ha det rent og pent i våre lokalmiljøer.

Det er kjensgjerning at forsøpling, tagging og mangelfull rengjøring av lokalmiljøer blir en nedadgående spiral, som skaper mistrivsel og til slutt en apati. Er det noe vits å bry seg med å ikke grise til lokalmiljøet ditt, når så mange andre ser ut til å gi blaffen?

Det må svi skikkelig

Det er flaut å besøke storbyer i andre land, og se hvor mye renere og mer velordnede de er enn rike Norges hovedstad. Vi må ta tak i dette – ikke først og fremst for å se bra ut for tilreisende – men for trivselen og stoltheten til oss som bor her.

Vi trenger flere søppelkasser. Overalt – på gater, plasser og i parker. Vi må ha så mange søppelkasser at det ikke blir stappfullt noe sted, selv når det er fullt i parkene våre. Gatene må vaskes og poleres oftere.

Forsøpling må straffes med strenge bøter. Det er ikke greit å kaste sneiper og annet søppel på bakken – og når du faktisk tas for det, så må det svi skikkelig.

Ta søpla med deg

Men vi politikere kan bare gjøre så mye. Skal vi virkelig holde byen ren og ryddig, må de (forhåpentligvis få) av oss som forsøpler også skjerpe seg. Slutt å kaste sneipen din på bakken. Ta med deg søppelet ditt til en søppelkasse.

Må du søle drikken din på bakken? Og ville du, som tagger på bygningene våre, ha tagget på en enebolig eller et rekkehus? Tror du at vi som bor i Oslos bygårder setter pris på skadeverk på våre hjem? Og hvorfor lar du som gårdeier taggingen bli stående?

Vi må forvente mer

Vi må skjerpe oss litt alle sammen. Politikere, gårdeiere, tilreisende og borgere i byen. Og vi må forvente mer av hverandre og av oss selv. De av oss som reagerer på dette kan ikke ta ansvar for å rydde opp etter andre – vi må ta tak i problemet ved roten.

Fyll og fest er ingen unnskyldning. Byen vår bør være ren også 18. mai. Men Oslo er skitten. Det trenger ikke å være sånn.

Vi må forvente mye mer av hverandre – og av oss selv.

Powered by Labrador CMS