DEBATT

— Selskapene har skamfert Oslos fellesrom ved å sette ut flere ståmopeder her enn i noen annen europeisk by. I forhold til folketallet er antallet utleie-enheter simpelthen grotesk, skriver Stein Leikanger. Her parkerte el-sparkesykler på Sørenga. Foto: Berit Roald / NTB

Oslo skyhøyt over elsparkesykkel-tall i Europa: — Brutal overetablering skal ikke få avgjøre antall ståmopeder

— I forhold til folketallet er antallet utleie-enheter simpelthen grotesk. Selv med 8.000 enheter i byen vil Oslo ligge godt over det europeiske snittet med 120 enheter per 10.000 innbyggere, skriver Fotgjengerforeningen.

Publisert

Det beste øyeblikket i en strid er når det blir åpenbart hvem som er motstander og hvor dennes svake punkt er.

De tre selskapene som har tatt seg mest brutalt til rette i Oslo, med flest ståmopeder, stevner nå Oslo kommune i håp om å stanse nedskjæringen til 8.000 enheter som er planlagt å skje 1. september.

— Selskapene har skamfert Oslos fellesrom

Dette spådde jeg tidligere i år i fotgjengerforeningens facebookgruppe. I løpet av sommeren ville det komme søksmål. Det er nå lagt tett på datoen for nedskjæring, trolig i håp om at domstolen skal utsette nedskjæringen til saken er avgjort i retten.

Det blir bra å få prøvd den nye loven som ble vedtatt i juni og som ga kommunene større råderett. Det står i loven at kommunene kan bestemme antallet.

En brutal overetablering kan ikke få sette nivået. Selskapene har skamfert Oslos fellesrom ved å sette ut flere ståmopeder her enn i noen annen europeisk by. I forhold til folketallet er antallet utleie-enheter simpelthen grotesk.

Det er 374 ståmopeder per 10.000 innbyggere i Oslo. Snittet for et utvalg europeiske storbyer og hovedsteder er 35 ståmopeder per 10.000 innbyggere.

— Ti ganger høyere snitt enn Europa

Det er 374 ståmopeder per 10.000 innbyggere i Oslo. Snittet for et utvalg europeiske storbyer og hovedsteder er 35 ståmopeder per 10.000 innbyggere.

At selskapene nå innbiller seg at de skal få bruke denne overetableringen som målestokk er uakseptabelt. Selv med 8.000 enheter i byen vil Oslo ligge godt over det europeiske snittet med 120 utleie-enheter per 10.000 innbyggere.

Som sagt: Det er et godt øyeblikk når motstanderen er avkledd og sårbar. Utleie-selskapene har kastet seg over norske byer og tettsteder som pirater på tokt. De har latt være å følge anmodninger fra kommuner og ønsker fra interessenter som skadelegevakten.

— Utnytter gråsoner i lovverket

De har forlangt å få gjøre som de vil, ved å utnytte gråsoner i lovverket som fulgte av dårlig forskriftsarbeid fra regjeringen. Nå ønsker utleierne domstolenes hjelp til å forlenge overgrepet de har begått mot andre brukere av byens fellesrom.

Det er en skam og noe de ikke kan få slippe unna med. Heldigvis fikk loven som ble vedtatt i juni øyeblikkelig virkning, og gir kommunene rett til å bestemme antallet elsparkesykler som skal tillates i byen.

Powered by Labrador CMS