I tåkehavet onsdag ble Oslofjord 1 lagt til kai på Rådhusbrygge 4 hvor den skal klargjøres for passasjertrafikk på nyåret.
I tåkehavet onsdag ble Oslofjord 1 lagt til kai på Rådhusbrygge 4 hvor den skal klargjøres for passasjertrafikk på nyåret.

Milepæl for Oslo: Første utslippsfrie øybåt på plass

Den første av fem nybygde, moderne utslippsfrie øybåter er ankommet Oslo. – Elektrifiseringen av øybåtene vil gjøre Oslo til et utstillingsvindu for grønn skipsfart, mener Ruter.

Publisert

Oslofjord 1 ankom Oslo i dag og ligger ved Rådhus Brygge 4. Båten skal nå i noen uker klargjøres blant annet med tekniske tilpasninger og testing før den på nyåret settes i rutetrafikk. Dette skjer etter planen i midten av januar.

– Dette er nok en elektrisk milepæl for Oslo. Nesoddbåtene er allerede utslippsfrie. De nye øybåtene som bidrar til en stillere reise og renere luft. Dette vil ha stor betydning for CO2 utslippene i havneområdet, og i tillegg er det positivt for det grønne skiftet i maritim sektor. Ankomsten av Oslofjord 1 er en førjulsgave til alle i Oslo, sier byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Sirin Hellvin Stav.

De gamle, trofaste Oslofergene (bildet) byttes nå ut.
De gamle, trofaste Oslofergene (bildet) byttes nå ut.

Plass til mange flere

De neste fire båtene vil gradvis komme til Oslo frem mot sommersesongen og videre i 2022. Båtene er universelt utformet og har alle plass til 350 passasjerer, som gir vesentlig høyere kapasitet enn med dagens båter, som har plass til 236 passasjerer.

All kollektivtransport i hovedstadsregionen skal være utslippsfri i 2028. For Nesoddbåtene ble målet allerede nådd i 2020, øybåtene i 2022 og ambisjonen er 2024 for hurtigbåtene, ifølge en pressemelding.

Boreal Sjø AS tok over driften av Ruters øybåttilbud 1. november, og frem til Oslofjord I settes i rutetrafikk, betjenes trafikken med en av de gamle båtene, nærmere bestemt Oslo VIII. Båtene går som tidligere fra Rådhusbrygge 4.

Det er to passasjerdekk og mye bedre plass på de nye båtene.
Det er to passasjerdekk og mye bedre plass på de nye båtene.

Flott utsikt

Båtene er godt tilrettelagt for personer med spesielle behov, med brede gangveier, heis og slak trapp til soldekk. Båtene har passasjersalonger både på hoveddekk og på soldekk, med store glassflater og flott utsikt.

B1 blir hovedlinjen som dekker alle øyene, mens B2 opprettes som ny linje som vil betjene Hovedøya, Gressholmen og Langøyene.

Fakta om de nye båtene

  • Fem identiske nye nullutslippsbåter
  • Båtenes navn er Oslofjord I, II, III, IV og V
  • Helelektriske pendelbåter med lading på Rådhusbrygge 4
  • Lengde 35 meter og bredde 8 meter
  • Passasjerantall er 350
  • Båtene er designet av Multi Maritime, og bygges i Tyrkia
  • Universell utforming
  • To dekk med stort soldekk
  • Trivelig salong med store glassflater og god utsikt
  • Designet for å kunne operere i is
Powered by Labrador CMS