Foreningen Politihestens Venner frykter ryttertjenesten i Oslo politidstrikt går mot nedleggelse.Foto: Fredrik Varfjell / NTB
12.000 personer på Facebook kjemper for at Oslo fortsatt skal ha ridende politi
I løpet av tre dager har gruppa "Bevar det ridende politi i Oslo" fått nesten 12.000 følgere på Facebook. — En viktig støtte i kampen videre, sier leder i Politihestens Venner, Tor-Arnt Roko.
Politihestene har lenge vært en kjent og kjært innslag i Oslos gatebilde. Men år etter år er deres eksistens blitt truet hos et lokalpoliti som stadig får strammere budsjetter.
For tre dager siden startet derfor leder i foreningen Politihestens Venner, og tidligere operativ leder i rytterkorpset, Tor-Arnt Roko, støttegruppa "Bevar det ridende politi i Oslo" på Facebook.
Per i dag har nesten 12.000 personer meldt seg som følgere av gruppa.
Annonse
— Responsen har vært formidabel. Dette viser bare hvor mye det å bevare politihestene betyr for folk i byen, skriver Tor-Arnt Roko.
Den tidligere politilederen mener støtten rytterkorpset nå får fra vanlige folk blir viktig å ta med seg videre inn i kampen for at avdelingen på Akershus festning skal overleve i framtida.
— Det er ikke bare nok at vi har en gruppe med et høyt antall medlemmer. Nå starter jobben med å overbevise de som har bestemt budsjettkuttene, samt å påvirke politikere, myndighetspersoner, media, influensere, hestefolk og kjendiser til å tale vår sak, skriver han.
På Facebook går det fram at Roko og organisasjonen "Politihestens Venner" mener det nå kan gå mot en nedleggelse av det ridende politi i hovedstaden.
Fra høsten av har ledelsen i politidistriktet varslet at de vil redusere antallet ryttere fra 14 til seks grunnet pengemangel.
— Denne gruppen er opprettet for å rette fokus på den aktuelle situasjonen, hvor rytterkorpset er varslet underlagt så sterke økonomiske nedskjæringer og nedbemanning, at avdelingen ikke kan fungere effektivt, skrives det.
— Dette kan bare tolkes som en begynnende "sniknedleggelse" iverksatt av krefter som ønsker at avdelingen skal legges ned, heter det videre.
Som bakgrunn for nedskjæringene skal ledelsen i Oslo politidistrikt vise til reduserte økonomiske rammer, som følge av økte strømpriser, priser på drivstoff og varer generelt.
— Vil bli en fattigere by uten politihestene
Skulle budsjettkuttene bli vedtatt, frykter venneforeningen at årets 17.mai kan bli den siste nasjonaldagen publikum får oppleve politihestene i byens gater.
— Uten politihestene vil byen stå fattig tilbake. Denne gangen ber vi ikke om penger, men om uttrykt støtte og ønske om å bestå, sier venneforeningen.
Den tidligere operative lederen for rytterkorpset mener det er gode politifaglige grunner til å opprettholde hestene som en del av oslopolitiets hverdag.
— Hester utstråler styrke og overtak, men samtidig en mildhet hos mennesker som liker dyr. De er kontaktskapende, folk kommer for å klappe, og politiet vil komme positivt i kontakt med publikum.
— Man sitter høyt og har god oversikt, og er derfor også lett synlig selv. Overfor menneskemengder er de uovertrufne, da de er effektive til å skyve på folk. skriver han i Facebook-gruppa.