Asfaltepistler fra Tigerstaden

Rocke-opptøyer på Jordal, 1956 eller 1959. Foto: Ukjent / Arbeiderbevegelsens arkiv
Rocke-opptøyer på Jordal, 1956 eller 1959. Foto: Ukjent / Arbeiderbevegelsens arkiv

Tung brylkrem og en sein blåveis i september

Politiet rykka inn med det de hadde av stormtropper med frådende hester, køller, ridestøvler og greier, og før noen visste ordet av det var byens første ungdomsopprør et faktum.

Publisert

– Høhhhh...

Vi gispa og stirra med digre øyer på den skremmende fremtoningen som plutselig sto midt på stuegulvet. Det var Læffen, storebrutter’n til Tor, som sto der med verdens største blåveis, blødde neseblod og hadde fått en skikkelig rift i den nye penjakka mutter’n hans hadde kjøpt hos Follestad for bare et par uker sida, og det var ikke rare greiene igjen av den tøffe brylkremtunge rockesveisen hans heller.

Asfaltepistler logo

Asfaltepistler fra Tigerstaden er Terje Børjessons småbetraktninger om livet i byen, fra 50-tallet og frem til i dag. Flere av disse tekstene finner du i Gatelangs med kamera og noen bakgårdsbetraktninger.

En blåveis av den dimme’n vakk’e hverdagskost her i går’n. Joa, det kunne jo fra tid til annen hende at Hansen kunne se litt prega ut etter hjemturen fra en fuktig kveld med dårlige kompiser på Beckers, men et prakteksemplar av denna størrelsen… nei, det hadde vi aldri sett før.

Blåveisen kledde Læffen

– Ja... der ser’u... sånn går’e når’u skal væra så tøff, bælja fatter’n hans, og måtte ty til en stiv en for å roe ned nervene.

– Hysj da... ser’uke at guttungen har’e vondt, peip den ømme moder mens hu bearbeida blåveisen med en kald steikespade, borvann og globoid – den beintøffe rebellen lå på sofa’n med hue i fanget hennes.

– Stakkars, mol hu, mild i blikket og stemmeleiet.

Men, da det verste sjokket hadde lagt seg, synes både Tor og jeg at det egentlig så ganske tøft ut. Jo, på mange måter kledde Læffen den blåveisen.

Byens første ungdomsopprør

– Hester er noen jævla svære dyr, veit du, stønna Læffen. Han hadde fått en albue i fleisen da en oppjaga politihest vrinska og trampa vilt rundt utafor Sentrum kino, og i tillegg hadde’n gått skikkelig på tryne da horden var på vill flukt bortover Torggata mot Ankertorget med purken i hæla.

Det var den dagen Rock Around The Clock hadde premiere på Sentrum kino med Bill Haley and His Comets. Filmen hadde fått mye blest og omtale dagene før premieren, og da ungdommene samla seg foran Sentrum, blei stemningen hausa kraftig opp.

Politiet rykka inn med det de hadde av stormtropper med frådende hester, køller, ridestøvler og greier, og før noen visste ordet av det var byens første ungdomsopprør et faktum. Opprøret spredte seg til Ankertorget, Grønlands torg og Studenterlunden og varte et par dager før det la seg.

Plusspoeng hos bertene

Men det tok nok noe lenger tid før Læffens «blue bell» la seg. I mellomtida samla han drøssevis av plusspoeng hos bertene på den blåveisen!

Og da er det vel kanskje bare å konstatere at Françoise Sagan hadde rett da hu skreiv: «Jeg liker menn som oppfører seg som menn – tøft og barnslig.»

Les flere av Terje Børjessons asfaltepistler.

Powered by Labrador CMS