DEBATT

Kommunen bør drive med det kommunen skal, ikke finne løsninger som allerede finnes billigere på det private markedet, mener skribentene.

– Oslo må på slankekur

Nå er det på tide for Oslo kommune å oppfylle nyttårsforsettet om å slanke budsjettet og levere bedre tilbud til oss som bor her.

Publisert

For tjue år siden var Oslo en av de kommunene i landet med lavest avgifter og best økonomisk styring. Under høyrestyret ble også skoleresultatene bedre, det var færre i helsekøer og kommunen var i stand til å strø om vinteren.

Dessverre har utviklingen de siste årene gått feil vei. Nå er det på tide med en endring, kommunen må både levere bedre og spare penger.

For å stille med bedre tilbud må Oslo la flere aktører konkurrere om å levere tjenestene vi som bor her nyter av. Når private tilbyr en annerledes undervisning i skolen eller en mer tilrettelagt behandling på sykehjemmene vil det det offentlige skjerpe og fornye seg.

Ikke erstatt det private

Vi sier ikke at det ene er bedre enn det andre, men så lenge en aktør har monopol på et tilbud, har man aldri incentiver for å gjøre jobben bedre. Da ender man i verste fall opp med skrekkeksemplene som vi har sett på for eksempel Ullern helsehus.

For å spare penger kan Oslo kommune slutte å drive med ting kommunen ikke trenger å drive med. Noen eksempler er at byrådet tidligere kjøpte seg inn i kraftindustrinæringen, og at kommunen med helsebyråd Robert Steen vil bruke millioner på selge digitale løsninger til utlandet, samtidig som beboere i kommunens regi oppgir at de ikke føler seg trygge.

Kommunen bør heller holde seg til å finne løsninger som er bærekraftige for kommunen og drive med det kommunen skal, ikke finne løsninger som allerede finnes billigere på det private markedet.

Slank budsjettet

Samtidig som Oslo kommune tjener penger som aldri før, mislykkes kommunen med de oppgavene kommunen eksisterer for: Osloskolen slutter å levere gode resultater, bemanningen i helsetjenestene blir dårligere og gjelden vil om tre år være på 100.000 kroner per innbygger innenfor kommunegrensene. Det er ikke bra nok.

Nå er det på tide for Oslo kommune å oppfylle nyttårsforsettet om å slanke budsjettet og levere bedre tilbud til oss som bor her.

Powered by Labrador CMS