DEBATT
Vi valgte å rive det gamle og bygge det nye på samme sted, fordi det var den absolutt kjappeste måten å få et bedre badetilbud på, sier idrettsbyråd Omar Samy Gamal.
Foto: Asplan Viak / Oslobygg og Heiko Junge / NTB
– Badetilbudet er i aller høyeste grad politisk. Hvem du stemmer på avgjør hva slags badetilbud du får
Det er mildt sagt spesielt å se Rødt mimre tilbake til tida med luftige vedtak uten verken finansiering eller gjennomføringsvilje, i stedet for dagens situasjon med faktisk endring og svære investeringer. Er det viktigere for Rødt å vedta store ambisjoner på papiret enn å se flere og bedre bad der folk bor?
Siavash Mobasheri og Terje Skaufjord skriver i VårtOslo om Oslos badepolitikk. Jeg er enig i at byen vår trenger flere bad. Men Siavash bommer når han framstiller det som om bademeldingen fra 2014 var egna til å løse noe som helst.
Påstanden om at det rødgrønne byrådet mangler ambisjoner for badene er en feilaktig tåkelegging av et politisk faktum: det betyr noe hvem som styrer byen vår, og byens bad er et av de fremste eksemplene på nettopp det.
Aldri vært så åpne
La oss først rydde unna en utbredt misforståelse: at Oslobadene stenger i sommer fordi det ikke er penger til å holde dem åpne. Badene har aldri vært så mye åpne som nå, fordi det er politisk vilje til å prioritere det.
I tillegg til Frognerbadet, er det for første gang publikumsåpent innendørsbasseng gjennom hele sommeren på både hverdag og helg.
Mange bad er imidlertid stengt for publikum deler av sommeren, fordi de er stappfulle av aktivitet: gratis idrett for barn og unge, svømmeundervisning for skolene, og rekordstort sommerskoletilbud. I tillegg er alle innendørs bad i korte perioder helt stengt for nødvendig rengjøring og vedlikehold.
Taktskifte i badepolitikken
Vi utnytter altså den kapasiteten vi har til det fulle – i sommer mer enn noen gang. Likevel har Siavash rett i at det største problemet er at kapasiteten ikke er større. Problemet er at Rødts historiefortelling står til stryk.
Under 18 år med sammenhengende høyrestyre i Oslo ble det ikke bygget ett eneste folkebad. I 2015 stemte byen fram et rødgrønt byråd, og med det et kraftig taktskifte i badepolitikken.
Vi bygger, utbedrer og rehabiliterer
Det borgerlige byrådet lot de private bygge bad på Røa og solgte Bislet bad og Sagene bad. De la fram en helt urealistisk plan om å rive alle de gamle lokalbadene og heller bygge noen få megabad. Til denne planen satte de av 0 kroner.
Denne såkalte bademeldingen fra 2014 ble erstattet av en helt realistisk og ambisiøs idrettsbehovsplan i 2016. Siden da har vi satt av penger til nytt Tøyenbad, nytt Stovner bad, nytt Manglerud bad, vi har rehabilitert de gamle badene og gitt flere av badene nye barnebasseng og andre nye funksjoner.
Vi skal rehabilitere Frognerbadet, hvor vi også har bygget en ny sklie. Vi vurderer om vi kan få til nytt bad på Sogn og utreder alternativer til nytt bad på vestkanten. Vi bygger tre nye terapibad, det første åpner på Manglerud til høsten.
Det rødgrønne byrådet skal bruke 5,5 milliarder på idrettsanlegg de neste fire årene. Bad har en stor del av denne potten. Dette kommer i tillegg til de 4,7 milliardene vi har brukt på idrettsanlegg siden 2016. Det er altså direkte feil at det ikke skal bygges mer også framover.
Prisen er viktig
Vi vil at alle skal ha like muligheter til å bruke fellesskapets bad, uavhengig av økonomi. Den største barrieren er for mange fortsatt fysisk tilgjengelighet, men prisen er også viktig. I 2018 reduserte vi prisen for ungdom.
Nå betaler de prisen av en barnebillett til badene. Sommeren 2018 halverte vi barnebilletten på badene som holdt åpent om sommeren, Tøyenbadet, Frognerbadet og Bøler bad. I 2019 har vi halvert barnebilletten på alle badene hele året.
Mange flere får svømme
Det er livsviktig at barna i byen vår lærer å svømme. Vi har derfor doblet antallet svømmetimer i skolen fra 10 til 20. I 2020 og 2021 har vi gitt 40 millioner til sommertilbud i Oslo i regi av osloidretten, som har gitt gratis svømmekurs til 8000 barn.
Vi har økt antall treningstimer for idretten med nesten 50 prosent. Vi har fjernet egenbetalingen som idretten har hatt for å trene i badene, noe som har bidratt til stor aktivitetsøkning. Badene våre er nå i bruk fra 7 til 22 året rundt. I tillegg til å øke kapasiteten, utnytter vi altså eksisterende kapasitet bedre, hele året.
Nytt Tøyenbad
Tøyen har stått for 30 prosent av badetilbudet i Oslo før det ble revet. Det nye badet får flere basseng og mye større kapasitet. Vi valgte å rive det gamle og bygge det nye på samme sted, fordi det var den absolutt kjappeste måten å få et bedre badetilbud på.
Selv om vi må tåle at det er magre tider mens vi venter. Idretten og skolesvømming har fått et tilbud i det midlertidige badet på Økern. Dette har vi kjøpt, så når det badet har gjort jobben sin på Økern, kan det flyttes til et annet sted i byen.
Et politisk spørsmål
Det går ikke an å love bort bad i øst og vest uten å forholde seg til byen slik den er. Det tar lang tid å planlegge nye bad, det krever stor plass og koster mye. Dessverre har badepolitikken vært preget av urealistiske forslag.
Dette er i aller høyeste grad et politisk spørsmål, og hvem du stemmer på er med å avgjøre hva slags badetilbud du får. At Siavash lengter tilbake til 2014 og de borgerliges 0 kroner til investering i bad, sier mer om Rødts ambisjoner enn om byrådets.