Fikk kontoen tappet for mer enn 100.000 kroner: – Har kommet hjem til kvinnene, tatt kortene og sagt at de skulle hjelpe dem

Politiets operasjonsleder advarer etter mandagens hendelser.

Publisert

Oslo-politiet opplyser mandag kveld at de samme ettermiddag mottok svindelmeldinger der eldre kvinner har blitt svindlet etter at noen har utgitt seg for å være politi og bank.

– Først har kvinnene blitt oppringt av «politiet», deretter av «banken». Svindlerne har lurt kvinnene til å tro at de hadde blitt svindlet, og derfor måtte «politiet» komme hjem for å hjelpe dem, forklarer politiet.

– Deretter har «politimenn» kommet hjem til kvinnene og tatt kortene og sagt at de skulle hjelpe dem med å løse svindelen. Den ene kvinnens konto har blitt tømt for mer enn 100.000 kroner, heter det videre.

Politiet understreker at bankene er informert, og at de har tatt imot anmeldelser på forholdene.

Politidistrikt står som eier av nummer

– Politiet og banken kommer aldri hjem til folk for å ta kort, koder eller andre personlige opplysninger i slike saker. Disse opplysningene er personlige og skal aldri deles med andre. Hvis du opplever at «politiet» eller «banken» ikke lar deg legge på samtalen, eller sjekke med den ekte banken, så er dette svindel, understrekes det fra politiets hold.

– Svindlerne har ringt fra et telefonnummer som de har manipulert, slik at politiet ikke foreløpig vet hvem som står bak. Dette telefonnummeret er kjent av politiet for mange lignende forhold den siste måneden, påpekes det videre.

– Ved søk på for eksempel 1881 på det aktuelle telefonnummeret som svindlerne bruker så står Sør-Vest politidistrikt som eier. Telefonnummeret er et mobilnummer tilknyttet dette politidistriktet. Svindlerne har spoofet telefonnummeret og bruker det til å svindle eldre, utdyper operasjonsleder Rune Hekkelstrand i Oslo politidistrikt.

Bruker programvare til å maskere nummer

Såkalt spoofing er en teknikk som gjør at svindlere kan utgi seg for å kontakte den de ringer fra et norsk nummer eller en trygg IP-adresse ved bruk av en programvare som maskerer det originale nummeret det ringes fra.

«Dermed kan samtalen se ut som at den kommer fra et norskt nummer, noe som ofte vekker mer tillit enn utenlandske numre», opplyser blant annet teleselskapet Telenor om denne typen svindel.

«Svindlere som praktiserer spoofing bruker både eksisterende og falske telefonnumre. Hvis nummeret ditt skulle bli spoofet, betyr det ikke at mobilen din har blitt hacket», skriver de videre.

Powered by Labrador CMS