Rødt setter en stopper for kutt fra det rødgrønne byrådet i Oslo. Foto: Oslo kommune

Om årets valg var kommunevalg, ville det rødgrønne byrådet i Oslo vunnet igjen

Mens de rødgrønne tapte kampen om makten nasjonalt, er situasjonen en annen i Oslo. Her fikk byrådskameratene såpass mange stemmer, at de ville fortsatt å styre.

Byrådskameratene blir kritisert av opposisjonen for eiendomsskatten, nabolag i sentrumsbydeler er illsinte fordi parkeringsplassene deres fjernes og eplehageeiere flere steder i Oslo har dannet kampanjer mot fortetting av byen. Om ikke det var nok, gikk tidligere ordfører Fabian Stang ut i mediene og kritiserte byrådet for å skape dårlig stemning.

Likevel gikk 49,9 prosent av stemmene til Ap, SV, MDG og R ved årets stortingsvalg. Høyresiden, inkludert H, Frp og V, fikk 44,5 prosent. Selv om AP gikk tilbake, med 3,1 prosentpoeng, gikk Høyre tilbake mye mer, med hele 5,3 prosentpoeng. Dermed ville dagens byråd fortsatt å styre i Oslo, om årets valg var et kommunevalg.

– Oslo skiller seg ut

– Det er riktig at det er en annen tendens i Oslo enn i resten av landet, sier Johannes Bergh, Forsker II, ved Institutt for samfunnsforskning.

Forsker Johannes Bergh bekrefter at stemmegivningen i Oslo er forskjellig fra i resten av landet. Foto: Universitetet i Oslo

Han peker på flere årsaker til denne utviklingen, blant annet tror han valgresultatet er en tilslutning til byrådets politikk.

– Årets valg har vært småpartienes valg. Småpartiene kan være tydeligere på de enkeltsakene folk bryr seg om, og dermed ta stemmer fra de større partiene.

Rødt fanget tidsånden

Bergh peker blant annet på lekkasjen fra AP til Rødt.

– Rødt fanget tidsånden og leverte et tydeligere budskap enn AP, som prøver å favne om mange ulike velgergrupper. I tillegg har Rødt kjørt en god valgkamp og har en populær partileder.

Mye kjeft ikke alltid negativt

MDG har fått spesielt mye kjeft i Oslo, men Bergh tror at det kan ha bidratt til å mobilisere tilhengerne.

– Kanskje avtegner det seg også et skille mellom by og land i dette valget. For eksempel har Høyre og Frp gjort det bedre på Vestlandet, sier Bergh.

Hva tror du er årsaken til at Oslo går i en annen retning enn resten av landet? Si din mening i kommentarfeltet under.

Powered by Labrador CMS