DEBATT
Paul Omar Lervåg er bekymra for beredskapen utenfor Oslo sentrum, og etterlyser flere bomberom utenfor ring 3.
Foto: Vidar Ruud / NTB og privat
– Hvorfor er alle bomberommene i Oslo sentrum?
Vi lever i usikre tider, og mange tenker på beredskap i tilfelle det skulle bli angrep. Men hvorfor er alle bomberommene i Oslo lagt til sentrum? Havner du utenfor ring 3 har du ikke nubbesjans hvis du skulle ha behov for å løpe til et tilfluktsrom.
I lys av krigen i Ukraina er det mange som er redde i Oslo nå. Folk jager etter jod-tabletter på apoteket, og det er vel spørsmål om tid før oslofolk panikkhamstrer dopapir igjen. Alle disse problemene er relativt små og vil egentlig ikke løse mye hvis bombene først skulle falle over Oslo.
Det er uansett ikke tiden for å konkludere med noen krig eller atomkrig som kan ramme Norge, men vi bør ha en reell samtale om tilfluktsrom i Oslo.
Må løpe til skogs
Jeg var en av mange som begynte å søke etter hvor tilfluktsrommene i Oslo var da retorikken til Russland begynte å hardne til.
Det jeg fant var at flesteparten av tilfluktsrommene i Oslovar i sentrum. De fleste tilfluktsrommene er fordelt i tettbebygde bystrøk, men havner du utenfor ring 3 har du ikke nubbesjans hvis du skulle ha behov for å løpe til et tilfluktsrom. Da må vi som bor utenfor ring 3 løpe til skogs og håpe at det vil berge oss, men hvis bombene skulle dale og atomnedfallet falle, ville ikke skogen redde oss.
Hvor mange får plass?
Vi går inn i mer usikre tider, og selv om atomkrig skulle være usannsynlig, tenker jeg at vi bør ha en samtale om krigsvernet vi har i Oslo. Jeg er tilhenger av føre var-prinsippet, altså håp på det beste, forbered deg på det verste.
I første omgang er det relevant å spørre om vi har tilfluktsrom til alle i Oslo. Ifølge NRKhar tilfluktsrommene i Norge plass til 2.4 millioner innbyggere. Hvis 2.4 millioner gjelder for hele landet, hvor mange av disse er tiltenkt Oslos nesten 700.000 innbyggere?
I den samme saken skriver NRK at noen av disse bomberommene er i en dårlig tilstand, og at de ikke kan nødvendigvis hjelpe mot mer alvorlige hendelser.
Spørsmålet blir derfor: Har egentlig Osloborgere reelle tilfluktsrom og er det nok til alle, og vil alle Osloborgere være i stand til å nå bomberommene hvis det skulle smelle?
Må forberede oss på det verste
Hvis bombene først skulle falle, står spesielt Oslo-borgere i fare for å ryke med i det store smellet, den radioaktive bølgen og nedfallet som følger etter.
Målet mitt er ikke å få folk til å bli mer redde enn de er, men at folk kan bli skremt, er ikke en god nok grunn til å ikke ta det opp i offentligheten. Målet mitt er å mane til handling. Ikke fordi det blir atomkrig, men fordi det kan skje og vi bør forbedrede oss på det verste. Det har ikke Oslo gjort i realiteten. Ikke alle i Oslo har bil og kan kjøre til nærmeste tilfluktsrom.
De tilfluktsrommene som allerede eksisterer, bør derfor forbedres, og nye tilfluktsrom som går dypere ned i jorda bør bygges. Helst rom som kan låses fra innsiden og med moderne fasiliteter som kan være selvforsynt over lengre tid. Man kan fort ende opp med å bli der en stund hvis krisa er et faktum.
Hvordan sikrer dere oslofolk?
Viktigst av alt: Innbyggerne innenfor ring 3, 2 og 1 bør ikke ha monopol på disse tilfluktsrommene.
Mulig jeg hauser dette opp for ingenting, men som den nevrotikeren jeg er, er det viktig for meg å ta det opp allikevel.
Jeg stiller derfor dette spørsmålet til Raymond Johansen og andre bystyremedlemmer i Oslo: Hva gjør dere for å sikre Oslos innbyggere mot det verste som kan skje? Har det blitt lagt noen planer for å sette Oslo i beredskap hvis det usannsynlige skulle skje? Og er tilfluktsrom utenfor ring 3 tatt med i en slik beredskapsplan?