Rapporten avdekker at firmaer med hovedkontor i Oslo, Bergen og Ålesund sitter igjen med stor del av verdiskapningen, til tross for at mye av torsken og laksen slaktes i nord.
Rapporten avdekker at firmaer med hovedkontor i Oslo, Bergen og Ålesund sitter igjen med stor del av verdiskapningen, til tross for at mye av torsken og laksen slaktes i nord.

Ny rapport: Oslo har flere sjømatansatte enn Lofoten og Vesterålen

Oslo er byen med flest ansatte i norsk sjømat. I hovedstaden arbeider 8.000 personer med sjømat, mens det i hele Nordland jobber 10.000 med sjømat, ifølge en ny rapport.

Publisert

— Det er mange selskaper med hovedkontor i Oslo, og mange leverandørbedrifter i Oslo som nyter godt av sjømatnæringen, sier seniorforsker Roy Robertsen ved Nofima til E24.

Han har ledet prosjektet der forskere fra Nofima, Menon Economics og Norce har undersøkt hvor verdiskapningen i norsk sjømat skjer.

Oslo sitter igjen med verdskapning

Rapporten viser at ingen fiskevær i Lofoten eller Finnmark kommer med på topp 20-lista over Norges største sjømat-kommuner.

Firmaer med hovedkontor i Oslo, Bergen og Ålesund sitter igjen med stor del av verdiskapningen, til tross for at mye av torsken og laksen slaktes i nord.

Etter Oslo er det flest ansatte i sjømatnæringen i Ålesund, Frøya og Bergen.

Blant de 20 kommunene med flest ansatte i sjømatnæringen ligger fem i Nord-Norge, mens seks av de 20 kommunene med størst verdiskapning fra sjømat ligger i Nord-Norge.

94.000 sjømatjobber i hele landet

Senja har blitt Norges største laksekommune, med over en milliard kroner i året i verdiskapning fra oppdrett.

Alta er på topplisten over flest ansatte i oppdrettsnæringen, mens Øksnes og Hadsel i Vesterålen er blant kommunene med flest ansatte i fiskeindustrien.

I alt 94.000 ansatte jobber med sjømat, der halvparten arbeider direkte med sjømat og halvparten leverer indirekte tjenester til sjømatbedrifter, ifølge rapporten.

Powered by Labrador CMS