Næringspolitisk direktør i Oslo Handelsstands forening, Jon Anders Henriksen (t.v), forklarer for varaordfører Kamzy Gunaratnam (AP) og bystyrerepresentant Andreas Halse (AP), at handelsstanden i byen må kunne friste kundene med hva han kaller gode handelsopplevelser for å trekke kunder til forretningene i sentrum. Foto: Anders Høilund

Moteforretningen Follestad fikk ikke skjenkebevilling for sin vinbar i Kongens gate

— Vi vil gi kundene en god helhetsopplevelse når de handler hos oss, sier Bengt Follestad til inviterte Ap-politikere. Moteforretningen Follestad vil gjerne servere et glass musserende vin, men får ikke lov.

— Konkurrentene våre innen herremote finnes ikke i denne byen. De finnes i utlandet. I London og i Milano. Vi vil gi kundene våre den samme opplevelsen som du ville fått i en motebutikk i Italia, sier Bengt Follestad.

Han er tredje generasjon Follestad som driver den ærverdige forretningen, etablert i 1923. Oslo Handelsstands forenings Jon Anders Henriksen har invitert varaordfører Kamzy Gunaratnam (AP), Oslo Arbeiderpartis leder Frode Jacobsen og bystyrerepresentant Andreas Halse (AP) til Follestads butikk i Kongens gate.

Oslo Arbeiderpartis Frode Jacobsen i midten. To generasjoner Follestad, William (t.v) og Bengt, lytter til hva han har å si. Foreløpig må den ansatte i baren nøye seg med å servere kaffe og pepperkaker. Foto: Anders Høilund

Bakgrunnen for invitasjonen er Follestads andre avslag på søknaden om å åpne en bar med alkoholservering i lokalet, denne gangen fra Fylkesmannen. Dette til tross for at serveringssteder som selger alkohol, har fått tillatelse til å selge klær og andre varer.

Å kjøpe skjorte en opplevelse

— Vi selger en hel opplevelse i tillegg til at vi selger kunden en skjorte. I denne butikken henvender vi oss til en meget motebevisst kundegruppe. Folk komme fra hele landet for å handle nettopp her. Vi driver en butikk for voksne kunder, sier William Follestad, fjerdegenerasjon Follestad.

— Om Kongens gate blir bilfri, blir det varelevering kun på formiddagen, det passer oss bra, siden vi er avhengige av at kundene har god tilgang til forretningen, sier William Follestad.

— Yngre generasjoner er ikke så opptatt av om det er parkeringsmuligheter i byen. De reiser inn til sentrum med t-banen for å oppleve Oslo. De vil ha en god handelsopplevelse. Det mener vi i Oslo Handelstands forening at et nytt syn på skjenkebevillingen kan hjelpe til med. For nye generasjoner betyr opplevelsene mer enn parkeringsplassen rett utenfor butikken. Vi må gjøre byen lett tilgjengelig, og det gjør vi ikke ved å fylle sentrum med trafikk, sier Henriksen.

Follestads nye forretning i Karl Johans gate retter seg mer inn etter turister enn forretningen i Kongens gate. Foto: Anders Høilund

Nye regler, eller ny tolking av de eksisterende

Oslo Handelstands forening ber Oslo kommune om å endre dagens regel i alkoholpolitisk handlingsplan, slik at seriøse forretninger som retter seg mot et voksent publikum kan servere lav-alkoholholdig drikke til kundene sine.

— Vi vedtok skjenkeregler før sommeren. Vi har behov for alkoholfrie steder i byen, sier Jacobsen, som dog ikke er fremmed for å se over skjenkepraksisen på nytt.

— Det kan være det holder med å tolke reglene på nytt. Vi har et solid regelverk som ikke faller sammen om vi tillater forretninger som dette å by på et glass vin, parerte Henriksen fra Oslo Handelsstands forening.

Les også: En lørdags kveld på byen med skjenkekontrollen

Et nyttig møte

— Jeg var nettopp i London. Jeg la ikke merke til om det gikk an å få et glass vin i forretningene, men er jo veldig sjelden innom moteforretninger. Det jeg la mest merke til var den store trafikken. Vi kan nok ikke basere noe på mine erfaringer, smilte Jacobsen.

— Jeg er glad for at Oslo Handelstands forening tok seg tid til å invitere oss for å legge fram sitt syn på saken. Det er altfor lett for oss bystyrepolitikere å bli sittende inne for å lese saksdokumenter. Dette var et nyttig møte, sa varaordfører Kamzy Gunaratnam til slutt.

Powered by Labrador CMS