DEBATT

Bukser koster gjerne 600 eller 700 kroner i vintagebutikkene på Grünerløkka. Omtrent det samme som et nytt plagg, forteller Maria Hugues.

– Ved å fjerne momsen på brukte klær, ville en bruktbukse som i dag koster 498 kunne koste oslofolk 374 kroner

Selv om det er ganske trendy med brukt i Oslo, er det ikke billigere. Det skyldes blant annet det faktum at norske myndigheter tar 25 prosent avgift på plagg som selges brukt.

Publisert

Oslo har hatt en betydelig vekst i bruktmotebransjen de siste fem årene. De fleste av oss som bor i byen elsker å kjøpe klær, vel vitende om at karbonfotavtrykket vårt vil bli lavere. Vi liker Uff og Fretex, men er du klar over hvor mye staten tjener på våre kjøp?

Selv om det er ganske trendy med brukt, er det ikke billigere. Det skyldes blant annet det faktum at norske myndigheter tar 25 prosent avgift plagg som selges brukt.

Det betyr at staten får den samme avgiften to ganger: Først når plagget selges nytt, deretter når det selges i bruktbutikken.

Jeg gikk litt rundt Grüneløkka og fikk bekreftet de høye prisene. Bukser koster 600 eller 700 kroner, t-skjorter går til 300 eller 400. Prisene er sammenlignbare med prisene på nye produkter. Derfor er det ingen overraskelse at mange fortsatt foretrekker å kjøpe nytt.

Denne prislappen kunne vært lavere, om momsen på brukte klær ble fjernet.

Et momsfritak vil virke raskt

For å skifte til en mer sirkulær økonomi i klesindustrien, bør regjeringen fjerne avgiften på 25 prosentbrukte klær.

Ved å fjerne denne avgiften ville en bruktbukse som i dag koster 498 kroner kunne koste forbrukeren 374 kroner. En t-skjorte til 249 kroner hos Fretex, ville kunne gå for 187.

Differansen i pris utgjør en betydelig forskjell, og dess mer folk trekkes til dette markedet, desto større tilbud vil det bli av slike produkter, noe som vil bidra til enda lavere priser.

Et slikt insentiv kan gjøre bruktindustrien rimeligere og endre folks handlemønster permanent.

Her fra prøverommet hos UFF.

Rask mote vs brukt

Med dagens skattesystem og med de lave prisene som fast-fashion har råd til å tilby, foretrekker mange å kjøpe nye klær til lavere og nye priser enn brukt. Jeg har selv opplevd dette dilemmaet.

Tanken er ikke å konsumere mer, men å konsumere bedre. Det er klart mer miljøvennlig å kjøpe brukt enn nytt.

Studenter er blant de største forbrukerne av moteplagg. Ved å endre skatteloven for brukte gjenstander, kan mange studenter som i dag konsumerer fra hurtigmotefirmaer skifte til brukt.

Powered by Labrador CMS